Археолози се натъкнаха на уникална находка по време на възстановените

...
Археолози се натъкнаха на уникална находка по време на възстановените
Коментари Харесай

Археолози с уникална находка от пещерата Редака II край Белоградчик

Археолози се натъкнаха на неповторима находка по време на възобновените това лято изследвания на пещерата "Редака II "край Белоградчик. Касае се за откъс от декорирано шило, изясни шефът на Историческия музей в Белоградчик Ивайло Крумов.
"В тази пещера са открити кремъчни и костни артефакти, които се датират 26 000 година прочие Хр., което е късният палеолит, и една по-ранна дата - 38 000 година прочие Хр. Става въпрос за сезонен ловджийски лагер, който е употребен през късния палеолит и на границата среден-късен палеолит. Изключително значимо е откритието на едно декорирано шило. Става въпрос за нарези върху шилото, успоредни нарези, което е неповторима находка за България до този миг. "
Намереният откъс с дължина към 4 см е от върховата част на шилото. Смята се, че успоредните нарези върху него съставляват един тип декорация. Предстои обстойното му анализиране.
"През 2019 разкопките ще продължат, като се надяваме да продължим с датирането на останките, което ще ни помогне за по-аргументираното включване на тази пещера в дебатите за прехода среден- късен палеолит в Европа. "
През този археологически сезон продължи изследването на късноантичната пътна станция в местността "Анище ", край село Граничак. Финансирането за двата обекта е обезпечено от Министерството на културата, сподели още Ивайло Крумов.
"За разлика от други сходни обекти, "Анище " предлага забавен археологически материал, очертаващ интензитета и продължителността на живота му. Наред с огромния брой бронзови и медни монети от 4 и 5 век се срещат и мостри от 1 и 2 век сл. Хр. Обилни са фрагментите от строителна и битова керамика, които оказват помощ за документирането и датирането на обекта. Открити са и оръжия, и оръдия на труда от бронз и желязо, бронзови приложения, печати и украшения. Тази година разкопките бяха съсредоточени в западната част на обекта, следва последователно социализиране на обекта и обособяването му като нов туристически обект. "
В различен от емблематичните обекти на община Белоградчик - пещерата "Магура ", тази година не са планувани археологически изследвания. Финансиран е план за консервация на праисторическите рисунки, чието осъществяване следва. /БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР