Археолози проучват западната част на Римските терми в Хисаря, дейностите

...
Археолози проучват западната част на Римските терми в Хисаря, дейностите
Коментари Харесай

Императорските терми в Хисаря крият тайни и загадки

Археолози изследват западната част на Римските терми в Хисаря, дейностите обгръщат територията до двата басейна, разкрити предишното лято. За да се осъществят изследванията, преди дни бе демонтирана част от пешеходната алея в парк „ Момина сълза ".
Екипът на доцент Митко Мадажаров навлезе в културния слой и откри първите находки. Това са мраморни фрагменти от прозорците на римските терми, съвсем цялостен непокътнат свод, построен от солидни тухли и хоросан и дървени греди от покривната структура.
"За този археологически сезон навлизаме в един доста забавен слой, в който чакаме да открием мраморните стълби на басейните, забележителна част от облицовката на стените от бял мрамор. Надяваме се да се натъкнем и на скулптура на здравеносно провидение, защото напълно наоколо е нимфеумът, сподели доцент Маджаров. В тази част от термите беше разкрито мраморно стъпало на мъжка скулптура, допуска се, че е на бога на здравето - Асклепий.
Проучването се реализира от екип на Археологическия музей в Хисаря под управлението на шефа доцент доктор Митко Маджаров. Те се финансират за поредна година от Министерството на културата по контракт с музея.
Разкопките на Римските терми, един от най-големите и добре непокътнати СПА комплекси от епохата на Римската империя, ще разкрият през това лято западния дувар и последните пространства, които са обслужвали посетителите. Така античният СПА комплекс, чиито основи били положени по времето на император Адриан, ще бъдат показани в цялото си величие.
Веднага след привършване на дейностите през този археологически сезон в новоразкритата част ще могат да влизат туристи, с цел да преглеждат всички пространства, в които античните римляни са се отдавали на релаксиращи процедури с лековита минерална вода и благовонни етерични масла.
Разкриването на последната част от Римските терми в Хисаря би трябвало да бъде осъществено още през този археологически сезон, защото е в ход план за неговата цялостна реституция и консервация. Проектът планува и създаване и монтиране на покривна структура на обекта, която с олекотени материали ще повтори линиите и сводовете на античния покрив.
Проектът ще се финансира от Оперативна стратегия „ Региони в напредък ".
И в този момент басейните в Римските терми, разкрити при разкопки в предходните години, са налични за разглеждане, всекидневно туристи и почиващи в Хисаря допират водата в тях за здраве.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР