Aрхеолози откриха запазен 80-метров участък от път, прокаран преди повече

...
Aрхеолози откриха запазен 80-метров участък от път, прокаран преди повече
Коментари Харесай

Откриха път в Китай, строен преди 3000 г.


Aрхеолози откриха непокътнат 80-метров сектор от път, прокаран преди повече от 3000 години в китайската провинция Хенан, заяви организация " Синхуа ".

Древният път минава през региона Инсюй, където се намират руините на столицата на страната Шан, съществувала от 1600 до 1046 година пр.н.е. Това място е прочут археологически обект, включено в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО.

Откритият път е застлан с деликатно подбрани камъчета, костни фрагменти и керамични части. Той минава от изток на запад и е необятен към 14 метра. На пътя има вдлъбнатини, оставени от колелата на каруци, показват специалистите.

По време на разкопките учените са открили, че преди няколко хиляди години на това място е имало гъсто обитаем квартал със занаятчийски работилници и жилищни здания.

Очаква се откритието да даде на специалистите нови данни за развиването на транспортните връзки в античен Китай. Учените се надяват още и да придобият по-ясна визия за модела на ръководство на градовете и разделянето на труда в онази ера.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР