Археолози откриха в столицата на Перу Лима гробница от епохата

...
Археолози откриха в столицата на Перу Лима гробница от епохата
Коментари Харесай

Археолози откриха в столицата на Перу гробница от епохата на инките

Археолози откриха в столицата на Перу Лима гробница от епохата на инките, в която се счита, че са положени тленните остатъци на благородници, дружно с керамика и изящни декорации, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Ръководителят на археологическия екип Хулио Абанто сподели, че 500-годишната гробница съдържа " голям брой погребални вързопи ", компактно увити в плат.

Според него заровените евентуално са били част от елита на Ририканчо - просвета, населявала територията на днешна Лима преди ръководството на империята на инките. 

Известни със своето злато и комплицирани структури, и най-много с античния си град Мачу Пикчу, инките попадат под испанско господство през 1532 година

Хиполито Тика, притежателят на дома в Лима, под който е открита гробницата, споделя, че е бил извънредно разчувствуван от изненадващата находка. " Удивителна е. Нямам думи, с които да я опиша. Надявам се бъдещите генерации в нашия работен квартал да оценят по-добре историята, която ги заобикаля ", споделя той. 

Разкопките стартират предишния месец откакто проектите на Тика за преустрояване на парцела водят до необходимото археологическо изследване в този квартал на Лима, прочут със стотици минали находки от култури, развили се преди и след инките.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР