Археолози откриха светилище на приблизително 9000 години в неолитно селище

...
Археолози откриха светилище на приблизително 9000 години в неолитно селище
Коментари Харесай

Светилище на 9000 години е открито в Йордания

Археолози откриха светилище на почти 9000 години в неолитно населено място в пустиня в източната част на Йордания, заяви Асошиейтед прес.

Ритуалният комплекс е в неолитен обект край структури, известни като " пустинни хвърчила ", за които се счита, че са употребявани за всеобщ лов на животни.

Те се състоят от две или повече дълги каменни стени и са публикувани в пустините на Близкия изток.

  " Обектът е неповторим, преди всичко поради степента, в която е непокътнат ", сподели йорданският археолог Уаел Абу Азиза, съдиректор на плана. " Той е на 9000 години и съвсем всичко е непокътнато ".

В светилището има два гравирани камъка с антропоморфни фигури и изображение на " пустинно хвърчило ", както и олтар, огнище, мидени черупки и дребен модел на клопка за газели.

Археолозите означават в публикувано известие, че светилището " хвърля изцяло нова светлина върху символиката, артистичното изложение и духовната просвета на незнайното до момента неолитно население ".

Близостта на светилището до " хвърчилата " навежда на мисълта, че жителите са били ловци, и че клопките са били " в центъра на техния културен, стопански и даже символен живот в тази маргинална зона ", се показва в известието на учените.

Екипът включва археолози от йорданския университет " Ал Хюсеин бин Талал " и от френския Институт за Близкия изток. Разкопките са осъществени през 2021 година, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР