Археолози откриха шокиращи въображението останки в древната столица на ацтеките

...
Археолози откриха шокиращи въображението останки в древната столица на ацтеките
Коментари Харесай

Откриха кула от черепи на ацтеките, тя открехва тайните за кървавите жертвоприношения

Археолози откриха шокиращи въображението остатъци в античната столица на ацтеките Теночитлан, върху чиите руини през 15-ти век е зародило Мексико. Учените откриха по този начин наречената кула от черепи, която отмества завесата на тайната към злокобните ритуали на индианците, свързани с човешки жертвоприношения.

Както удостоверяват откривателите, във въпросната кула ацтеките са провеждали кървавите си ритуали, изтръгвайки сърцето от още живи хора. Също по този начин индианците отрязвали главата на жертвата си, употребявайки черепа като строителен материал. Археолозите организират разкопки в самия център на столицата на ацтеките Теночитлан. Площадът към открития монумент е с размера на баскетболна площадка. Кървавият обред на жертвоприношението се провеждал в храма Темпло, където жреците изрязвали с нож сърцето и разчленявали своите жертви, подробно отстранявайки от тялото кожата и мускулите, прецизира The Sun.

По-късно черепите се употребявали за бижу на тцомпантли - огромен дървен дирек в храма, на който се провесвали. В хода на разкопките били открити 180 съхранени черепи с дупки по средата, а също по този начин и още хиляди фрагменти от черепни кости. Заедно с човешките остатъци откривателите разкрили и златни декорации с удивителни орнаменти. Учените удостоверяват, че анализът на човешките остатъци разрешава да се заключи, че всички жертви са били релативно здрави преди да бъдат умъртвени. Повече от три четвърти от черепите принадлежат на мъже на възраст от 20 до 35 години, 20 % от останките са женски и към 5 на 100 от костите принадлежели на деца.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР