Археолози откриха широка мрежа от подводни руини, представляващи останките на

...
Археолози откриха широка мрежа от подводни руини, представляващи останките на
Коментари Харесай

Археолози се натъкнаха на уникална находка от преди 1700 години във водите край Тунис

Археолози откриха необятна мрежа от подводни руини, представляващи останките на античен римски град прочут в миналото като Неаполис. Градът е бил премахнат от лицето на земята от мощно цунами преди към 1700 години.

Драматичните подводни открития включват улици, паметници и към 100 резервоара, употребявани за производството на гарум – ферментирал сос от риба, известен деликатес в античен Рим и Гърция. Това евентуално е било значително перо в стопанската система на Неаполис.

Експедиции в търсене на Неаполис се реализират от учени на Тунизийския институт за национално завещание и италианския университет Сасари и се организират от 2010 година насам, само че откритието идва едвам в този момент с помощта на удобни метеорологични условия.

„ Това е огромно изобретение, “ споделя Мунир Фантар, началник на екипа пред Агенция Франс Прес. „ Находката ни разрешава да определим сигурно, че Неаполис е бил огромен център в производството на гарум и осолена риба, евентуално най-големият в древноримския свят. “
 Университет Сасари
Университет Сасари

Руините се простират на повърхност от порядък на 200 хиляди квадратни метра (20 хектара), споделят учените. Според тях е видно, че Неаполис е бил обхванат от цунами, провокирано от земетресение на 21 юли 365 година от н.е.

Това събитие е било документирано от историка Амиен Марселин. За същото естествено злополучие се счита, че е провокирало основна съсипия в Александрия, Египет и на гръцкия остров Крит.

Тъй като по това време не са разполагали с измервателни уреди, историците са описали земетресението като състоящо се от 2 мощни тремора, а в наши дни се счита, че по-силният от тях е бил с магнитут от 8 по Рихтер. Знае се, че земетресението е било задоволително мощно, с цел да измести о. Крит с 10 метра.

Неаполис е бил публично учреден през 5 век прочие Хр., а името му значи „ нов град “ на гръцки. Останките му са открити под водата край крайбрежията на североизточен Тунис, известна туристическа дестинация, известна със своите занаяти и най-много грънчарство.

Градът е сменял владетелите си неколкократно, което го трансформира във значим исторически център в района на северна Африка.
Това, което прави находката още по-интересна и значима, е неналичието на доста писмени римски сведение за града, евентуално по политически аргументи …

Хората от Неаполис са били в коалиция с картагенците по време на Третата пуническа война през 149 – 146 година прочие Хр. преди Рим да победи и да завладее района.

„ Ние търсехме пристанището и подводните наблюдения ни разрешиха да отличим следи, които ни дават сигурност, че Неаполис е потърпевш от земетресението през 365 година “, споделя Фантар пред AFP.

Агенцията е направила видео с фрагменти от подводните проучвания, които може да видите:


Източник: Мегавсеена
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР