Археолози откриха останки от голям дворец на маите, използван преди

...
Археолози откриха останки от голям дворец на маите, използван преди
Коментари Харесай

Археолози откриха голям дворец на маите в Мексико

Археолози откриха остатъци от огромен замък на маите, употребен преди 1000 години в античния град Кулуба, покрай Канкун, заяви Ройтерс.

Сградата е била висока 6 м. Дължината й е 55 м, а широчината - 15 м. Тя е населявана през два интервала сред 600 година и 1050 година, оповестиха от Националния институт по антропология и история.

"Работата в този момент стартира. Едва започнахме да разкриваме една от най-обемните структури на обекта "- сподели археологът Алфредо Барера.

Цивилизацията на маите доближава апогея си от 250 година до 900 година, когато господства в огромни области на днешно Южно Мексико, Гватемала, Белиз и Хондурас.

Хората в Кулуба са поддържали търговски връзки с огромните градове на маите Ек Балам и Чичен Ица и са били под тяхно въздействие.

Освен двореца, археолозите изследват още четири структури, измежду които остатъци от две жилищни здания, олтар, централен площад и кръгла конструкция, евентуално пещ.

Обектът още не е отворен за визити. Специалистите обмислят да залесят елементи от него, с цел да го предпазят от ветровете и слънцето.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР