Археолози откриха най-стария чифт дървени ски в Норвегия, съобщи сп.

...
Археолози откриха най-стария чифт дървени ски в Норвегия, съобщи сп.
Коментари Харесай

Археолози откриха най-стария чифт ски

Археолози откриха най-стария чифт дървени ски в Норвегия, заяви сп. Science.

Ските са на 1300 години. Те са добре непокътнати, в това число и връзките от брезово въже и кожа. Дълги са 187 см, а широчината им е 17 см.

През 2014 година норвежките археолози откриват първата ска на планината Дигерварден, където е стояла в леда 1300 години. Тъй като ските са на чифтове, учените следили мястото през лятото с вяра да се появи и втората. След седем години търпението им се отплатило - на 5 м видели втората ска. Тя е по-добре непокътната, евентуално тъй като е била по-дълбоко в леда, изяснява в блога си археологът Ларс Холгер Пило, който е взел участие в експедицията.

Oldest pair of skis unearthed in Norwegian ice
— THE TAO OF NOW (@InTheNoosphere)
Това е най-старият чифт ски, а и най-добре непокътнатият. Известни са фрагменти от ски и скални рисунки на 8000 години, само че не и с непокътнати свързващи елементи, които да демонстрират по какъв начин са прикрепвани.

Ските са употребявани за транспорт. Поправяни са неведнъж - симптом, че са били скъпи и подмяната им не е била лесна. Те не са идентични - евентуално са взети от разнообразни чифтове.

Какво се е случило на притежателя на ските, археолозите не могат да кажат. Възможно е той да ги е изгубил, до момента в който е ловувал, или е бил ранен и не е можел да се спусне с тях по ската. В този случай ледът може да крие още изненади.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР