Археолози откриха мумии, , които не са отваряни от 4300

...
Археолози откриха мумии, , които не са отваряни от 4300
Коментари Харесай

Откриха мумии, запечатани в саркофази, които не са отваряни от 4300 г.


Археолози откриха мумии,, които не са отваряни от 4300 години. За това оповестява Би Би Си.

Смята се, че са на мъж с името Хекашепес. Това е една от най-старите и най-добре съхранени мумии, намирани в миналото в Египет. Открит е в 15-метрова шахта в гробище южно от Кайро.

Освен това, в същия гробищен парк Сакар са открити други три гробници.

Твърди се, че, открити в античния некропол, принадлежи на човек с името Хнумджедеф – духовник и надзирател на благородници.

Другата гробница принадлежи на мъж с името Мери. Той бил върховен чиновник в двореца, който е получил купата „ страж на тайните “. Това му разрешавало да прави специфични религиозни ритуали.

В третата гробница е положен и публицист на име Фетек. Именно там е открита сбирка от забавни находки от ритуални предмети, в това число керамика.

Археологът Захи Хавас,, сподели пред публицисти, че всички открития датират от към XXV и XXII век пр.н.е.

„ Това изобретение е доста значимо, защото свързва кралете с хората, живеещи към тях “, сподели Али Абу Дешиш, различен археолог, който също е взел участие в разкопките.

Сакара е бил деен повече от 3000 година и е разгласен за обект от международното завещание на ЮНЕСКО. Той се намира в античната египетска столица Мемфис и е дом на повече от дузина пирамиди - в това число Стъпаловидната пирамида.

През последните години в Египет се вършат доста, които доведоха до съживяването на туристическата промишленост, отбелязва още Би Би Си.

Правителството се надява, че, който би трябвало да отвори тази година (след малко забавяне) ще притегли над 30 млн. туристи годишно до 2028 година
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР