Археолози откриха кула, построена от 676 човешки черепа в Мексико

...
Археолози откриха кула, построена от 676 човешки черепа в Мексико
Коментари Харесай

Кула от човешки черепи откриха археолози в Мексико

Археолози откриха кула, издигната от 676 човешки черепа в Мексико Сити, съобщи БТВ, базирайки се на „ Ройтерс”. Голяма част от тленните остатъци на принесените в жертва са на дами и деца, което изненадало учените.

Археолозите имат вяра, че кулата е част от ритуална конструкция, наречена „ Хюи Цомпантли” (Huey Tzompantli), посредством която ацтеките са показали могъществото си пред испанските завоеватели и са осигурявали благоденствието на народа си.

До момента се смяташе, че ритуално са били убивани най-вече военнопленници или воини, взели участие в борба. „ Очаквахме мъже, явно млади мъже, каквито воините биха били, и смятахме, че дамите и децата не са взели участие във войни”, сподели пред организацията антропологът Родриго Боланос. Кулата се намира наоколо до храма на Уицилопочтли, господ на слънцето, войната и специфичен настойник на аристокрацията.

Тя е с диаметър към 6 метра, което я прави една от най-големите, открити досега. В центъра на останките археолозите са разкрили редица от 16 кола, които образуват ограда, на която най-вероятно ацтеките са поставяли още черепи.

Древната конструкция от тленни остатъци е упомената в записките на испански боец от времето на завоевателя Ернан Кортес още през 1521 година Той я разказва като „ намираща се на огромна площадка направена от вар и камък, а на нея главите на убитите със зъбите забити във варта.”

Войникът написа, че е преброил към 10 000 черепа, което значи че занапред ще се откриват още човешки остатъци, считат учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР