Археолози откриха два скелета със следи от елементарна мозъчна хирургия,

...
Археолози откриха два скелета със следи от елементарна мозъчна хирургия,
Коментари Харесай

Мозъчната хирургия е съществувала още в бронзовата епоха

Археолози откриха два скелета със следи от обикновена мозъчна хирургия, осъществена върху тях.

Не е нужно да си мозъчен хирург, с цел да знаеш, че мозъчната хирургия е извънредно комплицирана и би трябвало да се прави от най-знаещите лекари с най-хубавата технология. Ето за какво е изключително изумително откритието за високочувствителна хирургия, осъществявана надалеч преди да е била налична актуалната медицина, каквато я познаваме. IFL Science заяви за изследване, открило, че процедура, известна като трефинация, е била осъществявана още през бронзовата ера.

Проучването изследва останките на двама богати братя, живели през бронзовата ера в град Мегидо, в този момент в сегашен Израел. Авторите на проучването откриват, че единият скелет е с изрязана дупка в главата, което наподобява е опит за мозъчна интервенция за облекчение на някакво заболяване, което са имали и двамата братя. Разбира се, откривателите означават, че фактът, че костите надалеч не демонстрират прогрес в оздравяването, демонстрира, че интервенцията е била цялостен неуспех.

Както е маркирано в проучването, това е най-ранната записана процедура за трефиране, записана в този регион на света, което слага опита за мозъчна интервенция някъде през XV или XVI в. прочие н. е. Макар да е забавно, че въобще е бил изработен опит за тази фрапантна процедура, ясно е, че технологиите и познанията в региона на медицината към момента не са били на такова равнище, че да съумеят. Вероятно това е било много обезверено последно средство за брата, който е страдал от заболяването.

Макар че това е най-ранният образец за този тип мозъчна интервенция в тази част на света, има образци за трефиране, които датират още от неолита. Неолитният интервал е прочут още като новата каменна епоха и като цяло е последната ера на каменната епоха. Започва към 10 000 години преди новата епоха.

Авторите на проучването означават, че братята са имали лезии и възпаления по мембраните на костите, което ги кара да считат, че евентуално са имали проказа. Трефинацията е една от най-старите познати форми на мозъчна хирургия (и една от най-старите познати процедури) и нормално се е правила за освобождение на налягането в мозъка. Въпреки че процедурата може да наподобява архаична, сходна процедура, наречена краниотомия, се употребява и през днешния ден (разбира се, с доста по-добра техника) за лекуване на епидурални и субдурални хематоми, тумори и други

В проучването се отбелязва също, че този тип мозъчна хирургия може да е бил елементарно наличен единствено за богатите. Авторите показват, че би било много малко евентуално по-бедни хора да устоят толкоз дълго, колкото братята със болесттите, които са имали. С опустошените си от заболяването скелети те очевидно са живели по-дълго, в сравнение с биха могли, в случай че нямаха достъп до хирурзи, медикаменти и други запаси. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР