Археолози откриха 3000-годишна гробница на свещеник в Перу

...
Археолози в Северно Перу откриха гробница на 3000 години, за
Коментари Харесай

Археолози в Северно Перу откриха гробница на 3000 години, за която смятат, че може да е почитала елитен религиозен лидер в страната на Андите преди около три хилядолетия.

Наречен „Жрецът на Пакопампа“, отнасящ се до високопланинската археологическа зона, където е открита гробницата, свещеникът е бил погребан под шест слоя пепел, смесени с черна пръст, с украсени керамични купи и печати, показващи древна ритуална боя за тяло, използвана за хора от елита стои, каза министерството на културата на Перу в изявление в събота.

Два печата са намерени и по горните ръбове на гробницата, един с антропоморфно лице, гледащо на изток, а друг с изображение на ягуар, обърнат на запад.

 Археолозите държат парчета керамика от гробницата, която също съдържаше украсени керамични купи и печати, показващи древна ритуална боя за тяло, използвана за хора с елитно положение. Археолозите държат парчета керамика от гробницата, която също съдържаше украсени керамични купи и печати, показващи древна ритуална боя за тяло, използвана за хора с елитно положение. Министерство на културата на Перу/Ройтерс

Ръководителят на проекта Юджи Секи каза, че големият размер на гробницата, близо два метра (2,2 ярда) в диаметър и един метър (3,3 фута) дълбочина, е „много странен“, както и позицията на тялото, легнало с лицето надолу с едната половина на тялото му беше изпънато и кръстосани крака.

Тялото също беше намерено с кост, оформена в тупу, голяма игла, използвана от индианците от Андите за наметала и пончо, която би била използвана за задържане на женско одеяло, добави той.

„Въпреки че този човек е мъж, асоциациите са много странни“, каза Секи. „Мисля, че това беше лидер в своето време.“

Археологическият проект Пакопампа работи в района от 2005 г., каза министерството, добавяйки, че скалните слоеве показват, че свещеникът, който би трябвало да е бил погребан около 1200 г. пр. н. е., е бил около пет века по-стар от гробниците на „Дамата от Пакопампа“ и „Жреците на змийския ягуар от Пакопампа“, открити съответно през 2009 г. и 2015 г.

Миналогодишната находка на „жреца на Путуто“ обаче се смята за по-стара.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР