Археолози от Враца, Видин и София започнаха теренни проучвания на

...
Археолози от Враца, Видин и София започнаха теренни проучвания на
Коментари Харесай

Находки във Видинско помагат да се разкрие загадка от древността

Археолози от Враца, Видин и София започнаха теренни изследвания на раннонеолитното населено място в местността "Градец " при видинското село Майор Узуново. Екипът, управителен от шефа на Регионален исторически музей-Враца Георги Ганецовски, продължава работата си отпреди 5 години, когато за първи път организира избавителни разкопки в него. Селището е сходно на това край врачанското село Оходен, което се изследва от 18 години. Обектът при Майор Узуново има капацитет да бъде още по-интересен, по тази причина археолози концентрират напъните си към него, изясни Георги Ганецовски.
"Това, което мога да отбележа като наше достижение, е, че след години битка успяхме да мотивираме държавните структури, в тази ситуация Министерството на културата, заради тази причина тази експедиция се финансира от стратегия за поддръжка на археологически изследвания към Министерството. Има предпазен план, въпреки и в последния миг скъсен, само че за мен това е едно начало, като се надявам през идващите години тази другояче досега странна обстановка да бъде разчупена и да имаме в действителност стабилно финансиране от страна на страната, което значи и заинтригуваност. "
Керамични съдове от зората на актуалната човешка цивилизация са измежду находките от селището край Майор Узуново. Любопитен факт е, че в пръстта са се съхранили цели съдове отпреди повече от 8 000 години, които свидетелстват за загадъчната просвета, наречена протостарчево. Тези находки носят значима информация, която дружно с останалите разкрития на обекта би трябвало да помогне на археолозите да намерят отговор на един доста значим въпрос, сподели Георги Ганецовски.
"Как се е случил преходът в това човешко общество, обитавало района, от ловци и събирачи, които внезапно стартират да създават, внезапно стартират да трансформират средата към себе си. Превръщат се в земеделци, в строители и способстват за възникването на една блестяща праисторическа цивилизация, която съществува 2 000 години. Тоест ние търсим данните какво тъкмо се случва, с цел да може внезапно един първокласен скок да се получи в познанието на тези ранни общества и това го търсим, в това число и в този обект... Очаквам да открием остатъци от органически материал, най-много костни остатъци, и още веднъж заради този щадящ седимент чакам да има костни остатъци в доста положително положение, които да ни дадат опция да правим и радиовъглеродно датиране. То ще даде извънредно любопитни данни, аз съм уверен. В момента сме в четвъртия работен ден, имаме няколко забавни находки: керамичен прешлен за вретено, кремъчни принадлежности с доста характерна форма на направа... Инструментите и остриетата от кост също са безпределно любопитни, тъй като тук ние ги намираме в доста положително положение. Това е рядко срещано събитие, тъй като въпреки всичко костта е прекомерно уязвима, изключително когато приказваме за подобен дълъг интервал от време - 8 000 години. "
Раннонеолитното населено място край село Майор Узуново се разгръща върху повърхност от към 18 декара. В южната му част, която сега се употребява като земеделска равнища, са регистрирани няколко концентрации на археологически материали от ранния неолит. Затова една от дилемите на екипа е посредством настоящите законови механизми тази част да бъде извадена от обработваемата повърхност и в бъдеще също да бъде проучена./БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР