Археолози от Русенския исторически музей са установили иманярски набези при

...
Археолози от Русенския исторически музей са установили иманярски набези при
Коментари Харесай

Българи и британци спасят останки от римска крепост след иманярски набези

Археолози от Русенския исторически музей са открили иманярски нападения при теренните си изследвания на римската цитадела Тримамиум. За похищения е известена и полицията. В проучванията край село Мечка вземат участие и студенти от Англия, които се натъкнаха и на любопитни открития от Средновековието.

Разкопките край село Мечка стартират през 2006 година Поне от този момент датират и иманярски нападения в региона.

„ При подравняването и почистването на терена под електропроводите са обезпечили съвършен терен за иманярите. Подравнен, изчистен от шубраци и по този начин са унищожили няколко гроба. Абсолютно умерено са работили, необезпокоявани от никого, употребявали са колички... тъкмо като археолози, надали не ", съобщи доктор Никола Илиев, археолог в Регионален исторически музей Русе.

Въпреки това археолозите са избавили скъпи монети, украшения и остатъци от хора, живели в Тримамиум през няколко столетия. В региона са открити и елементи от щитове, лъкове и стрели от арсенала за защитата на крепостта, построена още в края на втори век, с цел да пази границите на Римската империя по дунавския бряг.

„ Имаме находки от злато, от сребро, от стъкло... Добре търсени са от иманярите сигурно ", сподели доктор Никола Илиев, археолог в Регионален исторически музей Русе.

В избавителните разкопки са се присъединили и английски студенти, които употребяват работата си на терен, с цел да обогатят познанията си за историята в региона.

" Всичко сега е такова, каквото е, поради станалото през всички стотици хиляди години преди този момент. Затова е тъпо за това, което вършат тези търсачи на съкровища. /11:50/ Ясно е, че хората имат потребност от пари, само че те не осъзнават вредите, които нанасят... Те освен крадат скъпи артефакти, само че и унищожават значима за хората и целия район история ", сподели Лукас Ървинг.

„ Това, което вършат иманярите, е извънредно... Те печелят, крадейки от археологията. Те не осъзнават ли, че по този метод лишават от познанието и на актуалното и на бъдещите генерации ", съобщи Кристи Кийн.

След сигнал от музея в Русе, полицията проверява похищенията над археологическия обект.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР