Археолози от двата музея са разкрили основите на стена ограждаща

...
Археолози от двата музея са разкрили основите на стена ограждаща
Коментари Харесай

Археолози откриха древно светилище край Бургас

Археолози от двата музея са разкрили основите на стена ограждаща повърхност от 1 дка на нос Чироза и основите на огромна солидна двуделна кула ситуирана в най-високата и издадена в морето част на носа. Това заяви Регионален исторически музей Бургас. Пред тези структури са проучени обособени сектори от необятен до 3 метра трап, непокътнат на дълбочина до 2 метра от настоящия терен. Ровът евентуално е изпълнявал отбранителни функционалности, само че не е изключено неговото прокопаване да е имало и ритуални функционалности.

Открити са стотици керамични фрагменти от локална тракийска керамика и вносна такава направена в по-голяма си част в малоазийските ателиета към античен Пергам. Намерените монети, украшения, амфорни печати и характери мостри на керамичното произвеждане датират обекта за края на II- I в. прочие Хр.

Проведените изследвания на нос Чироза запълват едно бяло леке от крайбрежната селищна система на Западния Понт сред полуостров Атия и региона на дн. гр. Бургас.

Като план на действие обекта намира паралели с укрепените обекти по западното българско Черноморие:м. Палюра до с. Емона, Кантона на северния бряг на Мандренското езером. Фармакида при гр. Приморско; с. Бродилово,Община Царево; с. Синеморец, Община Царево; с. Равадиново, Община Созопол и с. Извор, Община Бургас.

Проучванията на проф. Христов и неговите сътрудници от бургаския музей не престават и под вода в залива Ченгене скеле.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР