Археолози, начело с доц. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на

...
Археолози, начело с доц. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на
Коментари Харесай

Край Рупите откриха най-масивното древно градско строителство у нас

Археолози, отпред с доцент доктор Людмил Вагалински се натъкнаха на най-масивното градско строителство у нас от 3-4 век след Христа. Откритието бе направено в античния град Хераклея Синтика в местността Рупите, оповестява „ Стандарт ". При проучването на селището на север и на изток са открити цели 15 пространства - 12 магазина и три светилища.

„ В източната част открихме втора базилика, която е огледална на тази в западната част на града, дистанцията сред тях е 120 метра. По своята дължина този конгрес е по-голям от този в Пловдив.

Строителството е осъществено в интервала 270-350 година след Христа, има мощно изразени елинистически обичаи. Никъде в България няма по този начин компактно построена архитектура - базилика, стъпала, конгрес, магазини, светилища, отново стъпала и още веднъж базилика ", съобщи Сотир Иванов, шеф на Исторически музей-Петрич.

В музея навън в Хераклея Синтика посетителите могат да прегледат особено основан лапидариум - място, където са подредени камъни с археологическо значение - скулптури, каменни плочи с епиграфски надписи, архитектурни елементи като колони, фризове, капители, корнизи. Там е и надгробният монумент от края на втори век на Касандър - търговец, погубен и ограбен преди да се върне в родния си град.

Туристите ще видят и епиграфският монумент на Есхиниан отпреди 1850 години, който бил великодушен донор на Хераклея Синтика.

Разкрит е съвсем целият конгрес. Това е бил центърът на публичния, културния и обществения живот в обитаемото място. Форумът е доста добре непокътнат и е събитие за България.

Дори плочникът изпод е съвсем недокоснат, непокътнати са стълбите, както и няколко лъвски глави, които са част от покривната структура, укрепена с квадратни колони. Заради интереса на туристите към Хераклея Синтика със средства от финансовите разноски на община Петрич следва градеж на път. Той ще е от разклона за местността Рупите през отклонението за храма на Ванга и ще минава около минералните извори, с цел да се обезпечи добър достъп на посетителите до античния град. Вече са сложени и нови осведомителни табели на български и на британски език.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР