Археолози, изследващи руините на древния храм на Та Ней, построен

...
Археолози, изследващи руините на древния храм на Та Ней, построен
Коментари Харесай

Археолози откриха главата на идеалния човек в древен храм СНИМКИ

Археолози, изследващи руините на античния храм на Та Ней, издигнат към 12-13 в. от новата епоха, са търсили камък в подножието му, който е паднал от покрива, само че ненадейно са разкрили главата на скулптура на бодхисатва.

В обичайния будизъм бодхисатва е идеалният човек, който е постигнал духовно съвършенство и е подготвен да слезе в света, с цел да помогне на жителите му да се освободят от земните привързаности и премеждия и да излязат от цикъла на преражданията - самсара.

Както оповестява News Network Archaeology, откритата глава е в положително положение. Носът, лявото ухо и бузата й са отчасти отчупени. Височината на откритата глава е 54 см, ширината - 27 см, а дебелината - 36 см.



Според стила археолозите са открили, че статуята е направена в края на 12 - началото на 13 век по време на ръководството на Джаяварман VII.

Все още не е известно къде е останалата част от скулптурата. Вероятно би трябвало да са някъде наоколо, само че археолозите към момента не са ги намерили.



В кхмерското изкуство статуите на Бодхисатва нормално имат две, четири или осем ръце, държащи свитъци, цветя, съдове и други свещени предмети.

Намерената глава ще бъде изпратена за изследване и реституция, след което ще може да бъде забелязана от искащите.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР