Археолози изследваха топящи се ледени петна в Канада и откриха

...
Археолози изследваха топящи се ледени петна в Канада и откриха
Коментари Харесай

Топящият се лед разкрива десетки артефакти на 7000 години в Канада. Разгледайте

Археолози изследваха топящи се ледени петна в Канада и откриха десетки антични артефакти, обхващащи 7000 години. Снимките демонстрират „ неповторимите “ — и нетрайни — находки.

След две зими с „ извънредно ниска снежна завивка “, откривателите се заеха да изследват няколко топящи се ледени петна в провинциалния парк Mount Edziza през лятото на 2019 година, съгласно към изследване, оповестено на 31 октомври в Journal of Field Archaeology.

Провинциалният парк Mount Edziza е вулканичен пейзаж, който е „ извънредно значим “ за Tahltan, една от локалните първи народи на Канада, се споделя в изследването. Tahltan са употребявали планините за сезонен лов от епохи и не престават да го вършат и през днешния ден.

Предишни учени са разкрили доста „ големи кариери за обсидиан “ и артефакти от обсидиан в парка, само че околните ледени петна не са били открити проучван толкоз необятно. Изследователите споделиха, че са били заинтригувани от опцията да намерят нетрайни антични артефакти, непокътнати в леда.

Така че до момента в който ледът се топеше под лятното слънце, откривателите посетиха девет ледени петна - и откриха 56 нетрайни артефакта, се споделя в изследването.

„ Повечето от нетрайните артефакти са били създадени от дърво, в това число контейнери от брезова кора, снарядни шахти и ходещи тояги “, споделиха откривателите. Други артефакти са направени „ потребление на скотски остатъци, в това число зашит кожен ботуш и издълбани принадлежности от еленов рог и кости. “

Археолозите откриха два контейнера от кора с шевове. Снимка демонстрира един от тези контейнери. 2000-годишното парче кора е сгънато с два реда шевове от едната страна и част от материала за шевове към момента е останал в дупките, се споделя в изследването.

Другият „ неповторим “ резервоар с кора има пръчки, зашити в страните му, което допуска, че е част от подсилена кошница, употребена за превозване на тежки товари. Изследователите споделиха, че датира отпреди повече от 1400 години.

Археолозите също откриха артефакт, изработен от съшита животинска кожа, който идентифицираха като остатъци от сходен на мокасин ботуш. Снимка демонстрира тъканта на 6200 години. Той има „ две разнообразни дебелини на кожата... които са били зашити на голям брой места “, се споделя в изследването.

В друго топящо се ледено леке ​​е открит 5300-годишен рог, завършен като нож за лед. Тризъбият рог имаше един подострен връх, един затъпен, като че ли употребен като чук, и един строшен, само че се допуска, че е бил употребен като ръкохватка, споделиха откривателите.

„ Всеки малотраен артефакт беше открит измежду фона на милиони артефакти от обсидиан, се споделя в изследването. Артефактите бяха отнесени в музей в Британска Колумбия за „ запазване с следен климат “ и в допълнение изследване.

Провинциалният парк Mount Edziza е в Британска Колумбия и покрай канадско-американската граница с Аляска. Паркът е на към 660 благи северозападно от Ванкувър и на към 155 благи югоизточно от Джуно.

Изследователският екип включваше Дънкан Макларън, Брендън Грей, Розмари Лоринг, Ts̱ēmā Igharas Igharas, Ролф Матюес, Лесли Луи, Меган Докси- Уитфийлд, Женевиев Хил и Кендрик Мар.

Сюрреалистично формиране на лед прави замръзналото езеро да наподобява като стъклопис, демонстрират фотоси от Аляска

„ Изключително редки “ антични принадлежности, открити под топящия се лед в Норвегия, откривател споделя

Топящият се лед разкрива остатъци от лов на северни елени преди 1500 години в Норвегия, демонстрират фотоси

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР