Археологическият екип на Елена Божинова и Камен Станев разкри част

...
Археологическият екип на Елена Божинова и Камен Станев разкри част
Коментари Харесай

Археолози откриха масивна антична сграда в Пловдив

Археологическият екип на Елена Божинова и Камен Станев разкри част от солидна антична постройка, построена огромни каменни блокове по време на разкопките до църквата " Св. Марина " в Пловдив. Находката изникна в югоизточната част на терена, оповестява PlovdivTime.bg.

„ Техниката на създаване допуска, че би трябвало да се отнесе към ранноримския интервал. Все още обаче нямаме сигурен датиращ материал и от нея хващаме напълно дребна част.
Тя се развива напълно на изток от актуалния бул. и от нея виждаме единствено няколко квадри. Нейната функционалност и размери евентуално ще бъдат конкретизирани при едни бъдещи разкопки, когато се изследва площта под булеварда. Това ще бъде задачата на идните генерации археолози “, съобщи Елена Божинова.
Според нея се е случило нещо в този имот, което е оставило следи – тези огромни блокове, които са разградени и влачени отнякъде. Находките демонстрират, че става дума за доста значима и представителна постройка. Възможно е да става дума и за фундамент.
Част от солидните блокове са украсени с флорални претекстове. Археолозите ги откриват в разнообразни зони на обекта, тъй като са преизползвани при строителство в по-късни столетия. Учените намират и огромно количество монети от всички столетия – сред 10 и 30 дневно
Недалеч от първото се разкрива още едно здание. Материалът, който откриват археолозите, разрешава да се посочи интервала на нейното срутване към края на 10 и началото на 11 век. Вероятно самата постройка е от по-ранен интервал – античността.
Това са работните хипотези, с които археолозите не престават изследванията, с цел да разкрият още елементи от зоната с солидни каменни здания. Архитектурните елементи, открити на обекта, могат да бъдат експонирани някъде в публичните пространства, с цел да могат да им се радват пловдивчани, споделя Елена Божинова.
Тепърва откритията ще бъдат разказани и разучени от експертите по антична архитектура, тъй като част от находките са отвън подтекста на своето време.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР