Археологическите разкопки на древния град Хераклея Синтика се очаква да

...
Археологическите разкопки на древния град Хераклея Синтика се очаква да
Коментари Харесай

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика започват през юли

Археологическите разкопки на античния град Хераклея Синтика се чака да стартират през месец юли.

Ако се разчита единствено на финансиране от община Петрич, изследванията ще продължат 18 дни, само че в случай че бъдат предоставени и държавни средства, то те ще продължат по-дълго, сподели за Радио Благоевград шефът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов:

„ Археологическите изследвания тази година ще бъдат извънредно лимитирани. Става дума единствено за Западната част от форума, която не е разкрита. Две трети към този момент са разкрити и експонирани, т.е. Източната част.

Остава единствено Западната част, която е пред навеса, където са разположени и чиновниците на музея. През 2019 година, това беше неповторимо, в четирите обекта на музея имахме посещаемост колкото в националните музеи в София – близо 60 000 души, които бяха с билет и към 100 000 по разнообразни просветителни и обществени стратегии.

Освен главните четири обекта – Хераклея Синтика, Национален парк-музей „ Самуилова цитадела “, къщата-музей на Ванга и Експозиционната зала на Историческия музей, от 2019 година започнахме да поддържаме още четири обекта, където има осведомителни табели и те са социализирани, само че няма всекидневен личен състав. “

Според Сотир Иванов, огромното достижение, изключително през последните месеци по отношение на пандемията от Covid-19, е създаването на интернет платформи и презентации в YouTube, които все още виртуално са посетени от поданици на над 80 страни по света.

Презентациите са показани на два съществени езика – български и британски, само че някои и на още два – съветски и гръцки.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР