Археологическите разкопки край Благоевград ще бъдат запазени и ще се

...
Археологическите разкопки край Благоевград ще бъдат запазени и ще се
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов и кметът на Благоевград: Ще намерим най-доброто решение да запазим археологическите находки и да изградим магистрала „Струма“

Археологическите разкопки край Благоевград ще бъдат непокътнати и ще се търси вид за изместване на автомагистрала “Струма”. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов. Днес той, съпроводен от четирима министри и ръководителя на УС на АПИ – инж. Дончо Атанасов, прегледа разкопките край Благоевград. Министър-председателят беседва на място с кмета на Благоевград доктор Атанас Камбитов, ангажирани с концепцията да се откри най-оптималният вид – разкопките да бъдат съхранени и автомагистралата край регионалния център да бъде построена в период.

Премиерът Бойко Борисов даде период от месец -месец и половина на археолозите и  пътните експерти да преценяват оптимално положителните решения. Експертна комисия ще взема решение по какъв начин да продължи изследването на терена и какви ще са разновидностите и точните стойности за изместване на автомагистралата. Той увери хората, пристигнали на разкопките, че културното благосъстояние ще бъде непокътнато.

Министрът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, министърът на превоза Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на културата Боил Банов също подчертаха, че ще се търси вид да бъдат предпазени ползите на всички.

“Мисля, че думите на премиера ще удовлетворят всички, в това число и тези, които  имаха някакви подозрения. Още от началото настоявах да изчакаме специалистите да дадат най-хубавото решение. Всички желаеме това културно благосъстояние да бъде непокътнато. Премиерът даде обещание да се обезпечи финансиране и за изследване на останалата част от античното населено място, тъй че никой не би трябвало да има и капка подозрение, че тези археологически находки, които ще се трансфорат във визитната картичка на Благоевград, няма да бъдат съхранени”, съобщи кметът доктор Атанас Камбитов.

Днес той още веднъж съобщи пред премиера, пред министрите и пред всички присъстващи благоевградчани, че изрично пази концепцията античното населено място да бъде непокътнато. Д-р Камбитов акцентира, че освен Община Благоевград, само че и цялата страна и персонално министър председателят Бойко Борисов са ангажирани с концепцията да се опази културното завещание и в това време да се построи автомагистрала “Струма”.

“Фактът, че министър-председателят пристигна персонално и отдели толкоз доста време да прегледа и да беседва с хората, е индикативен за отговорността на всички ни за намиране на най-оптималното решение”, уточни кметът Камбитов. Той акцентира, че не трябва да се конфронтират двете цели – запазване на културното завещание и завършването на  магистала „ Струма “ край Благоевград, тъй като единствено тогава ще има позитивен резултат за всички благоевградчани.
 3-1  2-1  1-1  01  5-2  7-1  6-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР