Археологически екип начело с Любомир Мерджанов започва разкопки от днес

...
Археологически екип начело с Любомир Мерджанов започва разкопки от днес
Коментари Харесай

Пловдивските археолози разкриват тайните на Голямата могила

Археологически екип отпред с Любомир Мерджанов стартира разкопки от през днешния ден на „ Голямата могила ", част от римския могилен некропол " Гъстите могили " и последната оживяла от него. Тя е и най-голямата в некропола, съвсем 15 метра височина.

По всяка възможност некрополът е обвързван с тракийската аристокрация във Филипопол, която резервира своите управленчески функционалности и през римския интервал, споделят археолозите, които работят на терен.

„ Първият стадий на изследванията беше през предходната 2021 година като на върха бяха разкрити незнайни до в този момент структури от Средновековието. Останки от дребна черква с полихромна стенна живопис и некропол от 17 гроба към нея. Тази година изследванията ще са с в дълбочина към централната част на могилата, където би трябвало да е ситуирано централното заравяне. Надявам се иманярския тунел, който засякохме предходната година да не е стигнал до гробното оборудване. Също по този начин се надяваме да открием и ритуална активност, съпътстваща самото заравяне, като каляска например”, споделят археолозите.

Тази година, както и предходната, финансирането на изследванията е от гласувания за археология бюджет на община Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР