Археологическата експедиция на Перперикон ще се опита да открие най-големия

...
Археологическата експедиция на Перперикон ще се опита да открие най-големия
Коментари Харесай

Археолози в търсене на най-големия раннохристиянски манастир в Родопите

Археологическата експедиция на Перперикон ще се опита да открие най-големия раннохристиянски манастир в Родопите. Това оповестява ръководителят на изследванията професор Николай Овчаров.

Над 100 души - учени и служащи в продължение на три месеца ще разкрият няколко здания, които се намират до откритата през предходната година огромна раннохристиянска базилика в подножието на скалния град.

Базиликата е издигната през втората половина на V век и впечатлява с размерите си. Най-вероятно тя е била централния храм на загадъчната епископия Родопи, за която до момента има единствено писмени сведения. Около нея личат зидовете на доста солидни здания и това кара археолозите да считат, че са попаднали на един от най-големите ранно християнски манастири в тази част на днешна България.

Факт е, че тази грандиозна базилика не може да бъде сама в полето. Предполагам, че тук ще има някакъв огромен манастир към нея или тя ще бъде на някакъв голям площад,който се намира в сърцето на южното подградие. Но по съм податлив към първия вид, разяснява проф. Николай Овчаров.

Още в първия ден на разкопките са открити каменни колони, доста византийски монети и оловен щемпел на феодален свещеник. Намерено е и към този момент загадъчно помещение с кръгла форма, което продължава на огромна дълбочина в скалите. Целта на археолозите е през това лято да разкрият раннохристиянския манастир, а през идната година той да бъде отчасти възобновен.

Тази базилика, в която се намираме с няколкото колони, които са непокътнати,с многочислените елементи от каменната украса, разрешава да се направи по този начин наречената анестеноза - т.е. с истински детайли тя да бъде възобновена на забележителна височина, добави още той.

Перперикон към този момент ще има и нощно осветяване. Тази събота то ще бъде включено за първи път и светлините ще облят крепостните стени и кулите на античния град.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР