Археологът проф. Николай Овчаров откри в ЕП в Брюксел изложба,

...
Археологът проф. Николай Овчаров откри в ЕП в Брюксел изложба,
Коментари Харесай

Изложба за Перперикон откриха в Европейския парламент

Археологът проф. Николай Овчаров откри в Екологичен потенциал в Брюксел галерия, отдадена на скалния град Перперикон. Инициативата е на евродепутата Искра Михайлова и цели да покаже българското културно завещание в светлината на новата самодейност " Европейски Баухаус ".

Изложбата включва четириметров макет на скалния град и фотоси от комплекса и Източните Родопи. На откриването участваха български и непознати евродепутати, кметът на Кърджали Хасан Азис и шефът на Историческия музей в града Даниела Коджаманова. Според Хасан Азис Перперикон е визитната картичка на България в Европа.

" Нищо по-добро не може да се покаже от България, нейното културно завещание освен към нашите евродепутати а към всички европейци бих споделил, моят зов е да създадем по този начин, че да имаме един град, който е бил неповторим през античността и Средновековието да блесне още веднъж в цялата си светлина. Ние сме създали доста,24 години към този момент разкопки, само че ни би трябвало още 3-4 години, с цел да бъде той изцяло приключен.Благодарение на европейските планове той добива своя искра и своя тип, тъй като това са доста пари. Парите за разкопки са по-малко от парите, които са нужни за консервация и реституция, само че ние ги печелим с помощта на община Кърджали ", сподели проф. Николай Овчаров на откриването.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР