Арх. Румен Русев. Снимка: БГНЕС Зам.-кметът на Младост по строителството

...
Арх. Румен Русев. Снимка: БГНЕС Зам.-кметът на Младост по строителството
Коментари Харесай

СОС назначи за и.д. кмет на Младост уволнен от Иванчева неин заместник


Арх. Румен Русев. Снимка: БГНЕС

Зам.-кметът на " Младост " по строителството арх. Румен Русев бе определен в четвъртък за нов изпълняващ длъжността кмет на региона с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Патриоти за София " (ВМРО и " Атака " ) и част от групата на Реформаторския блок.

Той бе предпочетен пред любимеца на задържаната за рушвет кметица на квартала Десислава Иванчева, която преди този момент уволни от ареста Русев, назначавайки на негово място представителя си Петър Кърджилов.

Именно тази кадрова рокада коства поста на Иванчева, защото спецсъдът се съгласи с мнението на прокуратурата, че правомощята ѝ да уволнява и санкционира свои чиновници в общината, макар че е арестувана, могат да се употребяват за напън над очевидци по делото.

В поддръжка на Русев гласоподаваха 30 съветници, а останалите 20 севъдържаха, измежду които имаше и такива от ГЕРБ. По този мотив ръководителят на групата на управляващуте Малина Едрева разяснява след избора, че партията ѝ " не поддържа нито един от претендентите, тъй като не ги познава ". Все отново обаче дали своят вот за Русев, тъй като това било " политически виновното решение ".

" Подкрепихме експертното начало ", пък бяха думите на водача на столичната организация на Българска социалистическа партия Калоян Паргов.

Заседанието на Столичния общински съвет (СОС) бе съпроводено от опасност за митинги от страна на част от чиновниците в община " Младост ", които възроптаха против възможното назначение на Петър Кърджилов.

Това е следващата кадрова смяна в управлението на столичния регион след арестите на кметицата Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова на 17 април. Първоначално СОС назначи за и.д. кмет заместника ѝ Владимир Клисуров, само че той подаде оставка. Последва заповедта на обвинената за рушвет, с която смени Русев с Кърджилов.

Казусът с отстраняването на Иванчева ще се реши дефинитивно на 5 юни

Междувременно апелативният спецсъд отсрочи съвещанието си, на което трябваше да прегледа жалбите на двете арестувани против решението на първа инстанция отпреди седмица да ги в профил от служба.

Причина за отлагането стана желанието на Иванчева и Петрова за следващ път да се срещнат с доказателствата по делото, на които се озновава изводът на магистратите, че по случая е налица обосновано съмнение, че двете са поискали и взели рушвет от 70 000 лв. от строителния бизнесмен Александър Ваклин.

Апелативният спецсъд се съобрази с желанието на обвинените и им даде време до 5 юни да четат делото, задължавайки ги да вървят за задачата всеки работен ден в секретното деловодство. Това стана, макар че при започване на съвещанието в четвъртък Иванчева и Петрова имаха разполагаем един час да се срещнат с материалите, само че той се оказа непълен.

" Няма такава страна и такова правораздаване и всичко е безусловно нагласено, както сподели Марковски (адвокатът ѝ – бел. ред.), в случай че има правораздаване, ние сме Китай ", разяснява пред заседаниетоп в четвъртък Иванчева.

Двете бяха арестувани дружно с някогашния кмет на " Младост " от ГЕРБ Петко Дюлгеров на 17 април с рушвет от 70 000 лв., за които прокуратурата твърди, че са предадени от Ваклин на Дюлгеров за кметицата. По делото обаче към този момент не е показано нито едно доказателство, че Иванчева персонално е поискала рушвета. Самата тя отхвърля обвиняванията и твърди, че е жертва на скрит план и белязаните пари са подхвърлени в колата ѝ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР