Аргументите срещу изпращането на военна помощ за Украйна може и

...
Аргументите срещу изпращането на военна помощ за Украйна може и
Коментари Харесай

Дежавю за Кулеба - пак е в парламента, пак си тръгва с празни ръце

Аргументите против изпращането на военна помощ за Украйна може и да наподобяват рационални, само че са лицемерни.

Така за трети следващ ден външният министър на нападнатата преди близо два месеца от Русия страна Дмитро Кулеба се обърна косвено към българската власт, която отхвърля да окаже военна помощ на Украйна. Кулеба бе още веднъж в Народното събрание - този път като посетител на галерия със фотоси, показащи вредите от войната. В изказването си Кулеба прикани още:

" Надявам се, че тези фотоси ще оказват помощ на някои от вашите политици, освен от Народното събрание, само че и от държавното управление, да погледнат тези лица и да си показват за секунда какво се случва в страната ми и най-сетне да вземат вярното решение ".

Кои политици засяга посланик номер едно на Украйна е ясно.

Той бе в Народното събрание по покана на " Демократична България ".

Кулеба обаче бе подложен в обстановката на самобитно дежа вю от през вчерашния ден. Защото и през днешния ден, на фона на визитата му в законодателния орган, Народното събрание... още веднъж сложи на трупчета плана на решение, с който Министерския съвет би трябвало да бъде длъжен да изпрати помощ на Украйна.

Вчера украинският външен инистър бе посетител на комисията по външни въпроси, като на този декор депутатите на ГЕРБ и Демократична България сложиха от трибуната въпросът за какво председателката на комисията Венцислава Любенова ( " Продължаваме промяната " - " Волт " ) към този момент 20 дни не придвижва плановете им в комисията. Още през вчерашния ден Кулеба си потегли " с празни ръце " по отношение на военната помощ.

Следобяд комисията организира постоянно съвещание, като вместо да одобри или отхвърли плановете на ГЕРБ и Демократична България за военната помощ, одобри импортирания в последния миг план на Политическа партия, в който се приказва единствено за филантропична, финансова и техническа помощ за защитни цели. По предписание обаче всички планове могат да бъдат прегледани в пленарната зала, а този на Политическа партия предстои на редакция. И от Демократична България се заканиха нощес, че ще упорстват за такава - вместо единствено техническа, помощта да стане " военно-техническа ".

Така през днешния ден пленарният ден стартира с гледище от страна на Демократична България и ГЕРБ проекторешението да влезе като спомагателна точка в дневния ред и да се одобри преди депутатите да се разхлабен в 10-дневната си великденска почивка. Но оказа се... комисията по външна политика не е изготвила още отчета. Който не би следвало да е по-дълъг от една страница.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев обаче даде да се разбере, че отчет през днешния ден няма да има. Със следната имитация:

" Ще приказвам и с ръководителя на външна комисия за складиране на отчет в най-скоро време. Нямам поради в границите на деня под най-скоро време. "

Това провокира съпредседателя на Демократична България Христо Иванов да разгласи от трибуната, че още във вторник ще изиска привикване на съдружния съвет по този въпрос, като изказването му идва по-късно на депутата от Демократична България Атанас Славов пред БНР, в което Славов показва, че от това решение може и да зависи оставането на дясната коалиция в ръководството.

" Няма да приемем следващото натикване под килима на тази тематика. Заявявам тук, че тъй като неведнъж това се случваше към този момент още във вторник при първа опция ще свикаме съдружен съвет на обединението и ще сложим без заобикалки тази тематика, в действителност да стане ясно, че това не е въпрос, по който можем да се надяваме той да изчезне. Става дума за установяване на това какво ръководство имаме – дали имаме ръководство на страха и снишаването, или ръководство, което схваща новата ера, в която се оказахме не по наш избор, а по желание на Путин ", съобщи Иванов.

Очаквайте подробности
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР