Аргументите на Австрия за блокиране на присъединяването на Румъния и

...
Аргументите на Австрия за блокиране на присъединяването на Румъния и
Коментари Харесай

Президентът на Румъния Клаус Йоханис: Аргументите на Австрия за блокирането на нашето и българското членство в Шенген не издържат

Аргументите на Австрия за блокиране на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство не устоят, защото тя е приела присъединението на Хърватия. Това съобщи президентът Клаус Йоханис в Брюксел, където взе участие в съвещание на Европейския съвет и в срещата на върха на страните от еврозоната в уголемен формат, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Продължаваме разговора по дипломатическа линия, само че той става все по-странен, в случай че Австрия всякога споделя, че няма нищо срещу Румъния или България, само че се опълчва на разширението на Шенгенското пространство, до момента в който на същата среща утвърди присъединението на Хърватия. Така че причините са най-малкото несъстоятелни ”, изясни президентът.

В отговор на журналистически въпрос в Брюксел Клаус Йоханис изрази мнение, че Шенгенското съглашение към този момент не работи и съвсем не съществува, защото няколко страни са затворили границите си поради миграцията.

„ Дори в нашата зона, в източната част на Европейския съюз, няколко граници бяха затворени поредно. Някой може да установи, че желаеме да сключим съглашение, което към този момент не работи. Това е въпрос, който би трябвало да си зададем, а полемиката за Шенген е по-стара. Фактът, че Шенген има проблеми, е прочут от дълго време и от една страна има предпочитание за модернизиране на Шенгенското съглашение, от друга има хора, които са срещу всичко, в това число разширението “, сподели президентът на Румъния.

Клаус Йоханис добави, че няколко години е обсъждал тази тематика с европейските водачи и им е споделил, че Румъния " ще се трансформира в опора " за Шенгенското пространство, което ще стане по-сигурно и по-силно с нейното присъединение.

Запитан дали Румъния би трябвало да подаде тъжба до Съда на Европейския съюз по този въпрос, Йоханис отговори: „ Това е доста комплициран юридически въпрос. Не съм срещал двама юристи, които да са на едно и също мнение ”.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР