Аргументите на Австрия срещу България и Румъния за Шенген не

...
Аргументите на Австрия срещу България и Румъния за Шенген не
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Аргументите на Австрия срещу България и Румъния за Шенген не издържат

Аргументите на Австрия против България и Румъния за Шенген не устоят, защото тя е приела присъединението на Хърватия. Това съобщи президентът Клаус Йоханис в Брюксел на съвещание на Европейския съвет и в срещата на върха на страните от еврозоната в уголемен формат, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Продължаваме разговора по дипломатическа линия. Но той става все по-странен, в случай че Австрия всякога споделя, че няма нищо срещу Румъния или България, само че се опълчва на разширението. Докато на същата среща утвърди присъединението на Хърватия. Така че причините са най-малкото несъстоятелни ”, изясни президентът.

 Йоханис изрази мнение, че Шенгенското съглашение към този момент не работи и съвсем не съществува, защото няколко страни са затворили границите си поради миграцията.

„ Дори в нашата зона, в източната част на Европейския съюз, няколко граници бяха затворени поредно. Някой може да установи, че желаеме да сключим съглашение, което към този момент не работи. Това е въпрос, който би трябвало да си зададем, а полемиката за Шенген е по-стара. Фактът, че Шенген има проблеми, е прочут от дълго време. От една страна има предпочитание за модернизиране на Шенгенското съглашение, от друга има хора, които са срещу всичко, в това число разширението “. Това сподели президентът на Румъния.

Запитан дали Румъния би трябвало да подаде тъжба до Съда на Европейския съюз по този въпрос, Йоханис отговори: „ Това е доста комплициран юридически въпрос. Не съм срещал двама юристи, които да са на едно и също мнение ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР