Арета бил сред най-видните жители на град Наджран (днес в

...
Арета бил сред най-видните жители на град Наджран (днес в
Коментари Харесай

Честваме паметта на светия мъченик Арета и на пострадалите с него

Арета бил измежду най-видните поданици на град Наджран (днес в Саудитска Арабия на границата с Йемен, в южната част на Арабския полуостров). В Библията тази област е известна като Савско царство. Християнството било въведено в Наджран, както и в останалата част от Южна Арабия, през IV-V век.

Наджран бил първото място, където християнството е пуснало трайни корени в Южна Арабия. Но в първата половина на VI век (по времето на византийския император Юстин I, както се сочи в житието на свети Арета), когато химяритите завзели властта, прилежащият държател Ду-Нувас, евреин по генезис, нападнал християнския град Зафар, завладял го, избил множеството население и изгорил църквите му.

След това той се насочил против Наджран, също християнски град, безстрашно защитаван от жителите. Като не могъл със мощ да го превземе, послужил си с машинация и непринудено бил пуснат в града. Като влезнал в Наджран, той изловил най-първите християни, отпред с Арета, авторитетен християнин, който се отличавал с дълбока и дейна религия, написа Българска телеграфна агенция.

Юдейският цар първо изискал от хванатите християни да се откажат от вярата си и да похулят разпнатия Иисус Христос. Всички единомислещо декларирали, че не могат да се отрекат от вярата, в която са кръстени. Жестокият Ду-Нувас, с цел да ги сплаши, заповядал да изгорят на клада всички свещеници, дякони, монаси и монахини. Тогава Арета и огромна група негови родственици и близки, на брой 240 души, били предадени на страшни изтезания. След като никакви страдания не раздрусали вярата им, по заповед на владетеля тези доблестни мъченици били обезглавени.

По време на ръководството на халифа Умар (634-644 г.), оживелите от клането християни на Наджран били изселени в Месопотамия, тъй като Мохамед наредил всички немюсюлмани да бъдат изгонени от Арабския полуостров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР