Арестуваният в Украйна Евелин Банев-Брендо има присъди в Италия, България

...
Арестуваният в Украйна Евелин Банев-Брендо има присъди в Италия, България
Коментари Харесай

Открили телефон с лика на Путин в арестувания Евелин Банев-Брендо

Арестуваният в Украйна Евелин Банев-Брендо има присъди в Италия, България и Румъния - в този момент забавното е къде ще бъде екстрадиран и какви са изискванията за това. Вчера от прокурутарата обявиха, че са почнали дейности по процедурата по екстрадиция. На този декор украински медии разгласиха нови разкрития към ареста на кокаиновия крал в Киев. Появиха се фотоси с телефон украшение с лика на Путин.

Снимка на бутиковото украшение, намерено при ареста на Брендо в Киев, беше публикувана от украинските медии. Позлатеният телефон е с гравиран лик на съветския президент Владимир Путин и герба на Русия. Телефонът е пуснат в продажба преди 4 години на цена от над 3000 $. Не е ясно обаче дали телефонът е употребен от Брендо, защото той е прочут в престъпния свят със своята нерешителност. Сред задържаните в Киев има и още двама души - молдовец и украинец.

" Изключително комбинативен разум. Това, което е особено за него, е изключителната му нерешителност. За това съм сюрпризиран, че беше хванат по този метод. До степен на параноичност. Той сменя коли, таксита, стопира на непредвидени места, трансферира се на други коли ", съобщи Йово Николов, публицист от вестник " Капитал ".

Според специалисти карцерът в Киев може да е бил обвързван със основаването на нов пазар и нова ниша, друга от трафика на кокаин.

" Украйна дава огромни благоприятни условия в това отношение. Може би е имало някакво преструктуриране, помощ към тях, в случай че това е била една спомагателна стъпка ", разяснява Тихомир Безлов.

Следите на Ивелин Банев се губят още през 2018 година, когато изчезва от България, макар наложената му възбрана по дело, траяло 12 години.

Последната обществена поява на Брендо е от март 2017 година в постройката на Съдебната палата в София. Тогава посоченият за кокаинов крал беше уловен от обективите на камерите, откакто Апелативният съд му постанови присъди от шест години затвор за пране на пари от наркотрафик.

Според престъпния публицист Йово Николов Брендо постоянно е употребявал сполучливи способи за прикритие. Досега е бил задържан в Европа под непозната идентичност. Известно е, че има венецуелско поданство. Заловени яхти по италианското и испанското крайбрежие с български ветроходци са прочут патент от предишното, твърди още Николов. Кулминацията, обаче, е аферата " Кокаинови крале ", която завършва с 20-годишна присъда за Брендо. Половината задръжани тогава, към 30 души, се оказват българи. Част от тях подписват съглашения с прокуратурата поради по-леси присъди. Брендо обаче е изискал постоянен развой, споделя журналистът.

" През 2012 година в Сото Гранде в Испания беше хваната една пратка с български ветроходци със 600 кг. кокаин и там потегли разплитането на тази процедура ", сподели Йово Николов.

" Това е може би най-големият престъпен български престиж. Италианците приказваха за към 40 тона, че са минали през неговата организация ", добави Тихомир Безлов.

" Той по някакъв метод след тези следствия е много компрометирана фигура. Подземният свят не търпи доста такива компрометирани фигури. Поради тази причина допускам, че е изпаднал от пазара на кокаина ", сподели още Йово Николов.

На ход е съдът в Украйна, който би трябвало да прегледа настояването за екстрадиция на Брендо.

Има ли вид, при който управляващите да не върнат Брендо?

" Има такава опция, да ", разяснява Емануил Йорданов, юрист и някогашен министър на вътрешните работи.

Освен в България обаче Брендо има присъди още в Румъния и Италия.

" При един подобен проблем, в случай че нашето искане е първо, Брендо би трябвало да бъде предаден на България. Ако не сме първи, би трябвало да се види по какъв начин тъкмо е организиран въпросът в украинския закон. В българския закон нещата не са доста ясно посочени за сходни обстановки ", добави Емануил Йорданов.

Дали и по кое време Брендо ще бъде върнат в България - към момента не е ясно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР