Арестуваните след атентата в Истанбул са вече 50, 37 от

...
Арестуваните след атентата в Истанбул са вече 50, 37 от
Коментари Харесай

Журналист в Haber Global за атентата в Истанбул: Подобни атаки могат да се случат навсякъде по света

Арестуваните след атентата в Истанбул са към този момент 50, 37 от арестуваните са чужденци. Властите в Турция не престават да търсят още забъркани в атентата, в това число и мъжът, който се е представял за брачен партньор на атентаторката.

Бул. " Истиклял ", където стана атентатът, е сърцето на Истанбул и тук непрекъснато има телевизионни екипи. Минути след детонацията на място е и екип на телевизионния канал " Haber Global ". Журналистът от медията Мехмет Алтунч даде особено изявление за Българска национална телевизия за това какво е видял на мястото на нещастието и кой стои зад атентата.

Българска национална телевизия: Когато пристигнахте тук за първи път, какво изпитахте?

Мехмет Алтунч: Имам дълготраен опит като кореспондент и редактор. Много пъти съм се сблъсквал с такива случаи. Не единствено в Турция, само че и на доста места по света. И по-специално в Близкия Изток, Сирия, Ирак, Египет. Опитах се да запазя хладнокръвие. Да бъда невъзмутим, тъй като е нещо, което съм виждал. Но несъмнено, колкото и да се опитваш да се държиш професионално, фактът че в нашата страна има гърмеж, наши съграждани губят живота си, ни кара да тъгуваме. И не е допустимо да бъде по различен метод. Говорим за дребни деца, които са изгубили живота си - майка и нейното дете, татко и неговото дете, съпрузи са били тук, за прекарат хубави моменти, само че за жалост изгубиха живота си ".

Българска национална телевизия: Казвате, че имате дълг опит като публицист. Според Вас каква е повода в Турция още веднъж да има атентат след 6 години, през които това не беше случвало?

Мехмет Алтунч: През последните 6 години в Турция нямаше атентати. Органите на реда и силите за сигурност имат забележителен принос за това. Все отново приказваме за гнет и сходни офанзиви се случват и могат да се случат на всички места по света. Нито една страна не съумя да се оправи изцяло с това.

Българска национална телевизия: Убеден ли сте, че ПКК стои зад това, тъй като има специалисти по тероризъм, които споделят, че това не е техният почерк?

Мехмет Алтунч: В България ли споделят това?

Българска национална телевизия: Да.

Мехмет Алтунч: Вижте, в България може и да разясняват това, само че тук управляващите споделиха, че ПКК стои зад атентата. Жената-атентатор беше хваната. В последна сметка аз съм публицист и новините, които оповестявам са въз основа на формалните изказвания. Когато министърът на вътрешните работи излезе с изказване, за мен това е достоверната информация. Да не забравяме, че жената-атентатор е направила и признания.

Българска национална телевизия: Какви ограничения очаквате да бъдат взети оттук насетне в Турция? Ще виждаме ли повече полиция по улиците? Как ще продължи животът?

Мехмет Алтунч: Както виждате, животът продължава по същия метод като преди. Преди 2 дни имаше атентат, през днешния ден бул. " Истиклял " още веднъж е отворен и по него вървят хиляди хора. Това е сърцето на Истанбул. Винаги е имало осезаемо наличие на силите за сигурност. Така е и през днешния ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР