Арестувани са трима, двама са с обвинения България може да

...
Арестувани са трима, двама са с обвинения България може да
Коментари Харесай

Търговци на трюфели източили милиони от хазната с фиктивни документи

Арестувани са трима, двама са с обвинявания
България може да се назова страната на трюфелите. Така зам.-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов разгласи, че е от трима души, препирала пари посредством фиктивна търговия с трюфели и данъчни закононарушения.

Тя е работила в региона на Пазарджик. За задачата наела 63-има души да берат гъби. При разпитите се оказало, че те не разграничават мухоморка от манатарка, сподели Попов. Оказало се обаче, че беряли трюфели.

За 6 месеца декларирали оборот от 50 милиона лв., от който ДДС-то е 12 млн. лв.. Само за юли т.г. нанесли вреди на хазната за 1 млн. лв., уточни Румен Попов.

Извършени са голям брой претърсвания и иземвания на документи и компютри, означи окръжната прокурорка на Пазарджик Албена Кузманова.

Парите от данъчните измами били трансформирани от участниците в групата в първокласни парцели и коли.

Повдигнати са две обвиняване на двама от арестуваните - на единия за пране на пари, а на другия като началник на незаконната скица.

Обявени за търсене са още голям брой участници, сподели прокурорката на Пазарджик. Групата с бране и търговия с трюфели работила две години - от 2020 до 2022-ра. Схемата била комплицирана и занапред ще се пресмятат действителните вреди за фиска. Но съгласно Румен Попов без защита е било невероятно да действат.

Кузманова посочи, че в хода на интервенцията са осъществени над 20 претърсвания. Първоначално за 24 часа били арестувани петима, обвинявания са повдигнати на двама. Единият бил на позиция управител в комерсиалното сдружение, а другият се явявал притежател на буферна компания.

" Задържани са сега на изтегляне на 380 000 лв.. Предстоят запори ", уточни Кузманова. Според заместника й Живко Пенев ръководителят на групата имал задълбочени знания по финанси и документооборот за доставка на трюфели.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР