Арестувана румънска бивша министърка Елена Удря остава за постоянно в

...
Арестувана румънска бивша министърка Елена Удря остава за постоянно в
Коментари Харесай

Съдът остави в ареста бившата министърка на туризма в Румъния

Арестувана румънска някогашна министърка Елена Удря остава за непрекъснато в ареста, реши Окръжният съд в Благоевград, като решението ще бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Удря бе арестувана в четвъртък към 18,30 часа на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата на път за Гърция. Часове по-рано тя получи дефинитивна присъда от 6 години затвор в родината си за корупция, само че напусна Румъния през Гюргево 4 часа преди произнасявено й.

Днес стана ясно, че тя е поискала политическо леговище в Гърция. Пред българския съд декларирала, че делото в Румъния, по което е наказана, е политическо поради нейни политически убеждения.
Казала, че в случай че бъде предадена на румънските управляващи, ще й бъдат нарушени нейни съществени права и ще има заплаха за живота и здравето й.

От съда тя е поискала всякаква друга по-лека мярка от задържане под стража. Представила е контракт за наем на жилище от през вчерашния ден и се надявала в Благоевград да дойде 3-годишната й дъщеричка. Освен това имала и здравословен проблем.

Обяснила е, че е пуснала тъжба против присъдата й от четвъртък и делото щяло да се гледа на 16 май.

Съдът обаче не одобри тези доводи и постанови непрекъсната мярка задържане под стража. " Елена Удря е била мобилна, постоянно е напускала Румъния като е ходила в Гърция. Налице е заплаха да се укрие, тъй като е напуснала Румъния в деня на произнасянето на присъдата. Има различен човек, който може да се грижи за детето й. Лечение на здравословния й проблем може да се организира в ареста ", съобщи съдията Маргарита Коцева в претекстовете.

Дали са застрашени човешките й права и дали процесът против нея е обвързван с политическите й убеждения, не се разисква на съвещание на мярка за неотклонение. Това може да стане на правосъдното дело за гледане всъщност дали да се удовлетвори европейската заповед за арест (ЕЗА), добави арбитър Коцева.

В 7-дневен период ще стартира и делото, по което би трябвало да се удовлетволи ЕЗА и Удря да бъде екстрадирана в Румъния.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР