Арестуван е президентът на Перу Педро Кастийо, съобщи в Туитър

...
Арестуван е президентът на Перу Педро Кастийо, съобщи в Туитър
Коментари Харесай

Импийчмънт и арест на президента на Перу

Арестуван е президентът на Перу Педро Кастийо, заяви в Туитър Националната полиция на страната. По-рано денем Конгресът на южноамериканската страна гласоподава " за " импийчмънт. Това беше третият сходен избор за последните 18 месеца. Решението пристигна, откакто в телевизионно послание Кастийо разгласи, че разпуска Конгреса, вкарва комендантски час и ще образува изключително държавно управление, което ще ръководи с декрети.
Гласуването за импийчмънт поради " морална некадърност " бе утвърдено от 101 от общо 130 депутати. Мандатът на президента, траял от 28 юли 2021 година до 7 декември 2022 година, бе белязан от непрекъснати рецесии, многократни промени в кабинета, голям брой следствия за корупция и митинги.
Кастийо бе задържан след осуетения му опит за разформироване на Народното събрание, заяви прокуратурата. Според локални медии той се е опитвал да се укрие в посолството на Мексико, когато е бил арестуван.
След свалянето му от власт отпред на страната застана вицепрезидентката Дина Болуарте, която към този момент постави клетва. Решението е взето в сходство с перуанската конституция. " Конгресът взе решение и мое обвързване е да работя. Встъпвам в служба, осъзнавайки голямата отговорност. Президентът Педро Кастийо направи опит за държавен прелом, който не откри отговор нито в държавните институции, нито на улицата ", съобщи тя. И прикани за политическо помирение за превъзмогване на рецесията, обхванала страната. " Искам пространство и време за избавяне на страната ", съобщи тя.
60-годишната адвокатка е първата жена президент на Перу. Дина Болуарте разгласи, че ще ръководи до юли 2026 година, когато щеше да завърши мандатът на предшественика й.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР