Арестуваха петима при мащабна акция в София. Както БЛИЦ писа

...
Арестуваха петима при мащабна акция в София. Както БЛИЦ писа
Коментари Харесай

Бял роб на спипаните от Иван Гешев цигани лихвари проговори за ужаса

Арестуваха петима при огромна акция в София. Както БЛИЦ писа ударът е бил против хора, занимаващи се с лихварство, рекет и наркоразпространение. С часове полиция и жандармерия блокираха елементи от квартал "Христо Ботев ". Организираната незаконна група е работила най-малко от 2015 година.

Жертви на групата се престрашиха да опишат пред Нова тв за схемата.

Акцията стартира доста рано сутринта в понеделник. Претърсени са пет адреса, петима са и арестуваните, трима от тях са с богато престъпно минало по „ безусловно целия Наказателен кодекс”. Освен с лихварство, арестуваните са се занимавали с рекет и изнудвания, продавали са и опиати.

Проговори една от жертвите на проведената незаконна група. Ще го назоваваме Иван. Крие лицето си от основание за сигурност. Два пъти e взимал пари от лихварите, които бяха арестувани. Първият път e съумял да ги върне.

„ После взех още едни 400 лв., само че не можех да ги върна, тъй като не работех. Всяка седмица стартира да ми се подвига лихвата с към 75% на 15 дни. На 400 лв. трябваше да им върна 700 лв. за 15 дни. Ако ги мина - двойна рента. За месец ти е към 600 лв. лихва”, сподели Иван.

„ Дават се дребни суми и процентът рента е голям дневно. В края на няколко месеца сумите стават в подобен размер, че няма по какъв начин да бъдат върнати”, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Запитан дали им дължи още пари, Иван дава отговор, че към момента си търсят парите. Колко тъкмо обаче и самият той не знае. „ Всеки път, колкото той каже - толкоз се подвигаха парите. Не съм взел пари от банка, тъй като нямам осигуровки, трудов контракт, не ме одобряваха”, сподели още той.

„ Не могат да получат от банките поради това, че нямат никаква кредитна история”, разяснява Гешев.

„ Ако не се издължат или се получи закъснение, те са употребявали силови способи. Има нанесени телесни повреди обратно във времето”, съобщи гл. комисар Иван Иванов – основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Телесна щета нанесли и на Иван. „ Ходих по лечебни заведения. Избягах в чужбина, върнах се. Върнах им част от парите, след това те отново започнаха с лихвите”, сподели той.

„ Стават като „ бели роби” - длъжници до гроб”, разяснява зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„ Цял живот би трябвало да работя, с цел да мога да им върна парите. Все едно им ставам роб”, споделя жертвата на проведената незаконна група.

„ Такава сума няма по какъв начин да бъде върната напълно, в случай че не ти приберат, каквито случаи има, всичко което притежаваш на твое име”, съобщи Гешев.

Министър Маринов с горещи детайлности за огромната спецакция на ГДБОП в София

Запитан дали има и други като него, Иван дава отговор: „ Има. Почти целият квартал „ Христо Ботев” и не само”.

Освен с лихварство, арестуваните се занимавали и с други противозаконни действия. „ Освен с лихварство, изнудвания и рекет, тази група са се занимавали разпространяване на наркотични субстанции. При претърсването са открити малко количество наркотични вещества”, съобщи гл. комисар Иван Иванов – основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

По неофициална информация, измежду петимата арестувани, има и двама братя. Именно те, твърди Иван, били моторите на незаконната група. По време на акцията хората в квартала твърдяха, че не познават арестуваните. „ Тук са на квартира. Не са от София. Дошли са тук несъмнено преди 4-5 години”, сподели един от живеещите там.

От няколко години пък Иван от боязън напуснал квартала. „ Вече една година пребивавам в Пловдив, Стара Загора, местя се непрекъснато, тъй като скоро са питали за мен. Казали са, че ще ми отрежат главата и ще я закарат на майка ми на табла”, сподели той.

„ И най-слабата страна е по-силна от който и да е причинител на нарушаване или престъпление”, съобщи Иван Гешев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР