Арестуваха 37-годишен мъж, който е завлякъл с пари над 80

...
Арестуваха 37-годишен мъж, който е завлякъл с пари над 80
Коментари Харесай

Арестуваха мъж, измамил над 80 пловдивчани с оферти за надомна работа

Арестуваха 37-годишен мъж, който е завлякъл с пари над 80 души като им е обещавал надомна работа. Повдигнати са му обвинявания за машинация в изискванията на рисков рецидив, като го грозят сред 3 и 10 години затвор. Това оповестиха на собствен брифинг от Районна прокуратура – Пловдив. Мъжът е от Перник, незает е, лежал е в пандиза за сходни закононарушения и има богато престъпно досие.

„ Измамник по специалност “, по този начин го дефинира районният прокурор Атанас Илиев, защото причинителят има информация за съдимост в размер на 34 страници. От 2012 досега се занимава главно с измами, добави той и акцентира, че съставлява висока социална заплаха.

Схемата е следната – мъжът е разгласил разгласи за надомна работа в интернет. Кандидати са се свързвали с него и той им е казвал, че ще даде работа, след изпращане на избрана сума. Предмет на обещаваната работа било сглобяване на играчки. За задачата излъганите, че са утвърдени за работата, трябвало да преведат 42 лв. по банкова сметка или по „ Изийпей “, против които да им изпратят частите за играчките. След преводът на пари обаче нищо не се е случвало, а хората оставали излъгани, заяви.

„ Говорим за голям брой измами, сумите за дребни, само че потърпевшите хора за безработни и доказателствата сочат, че той ги е мамил, че ще стартират надомна работа и на процедура се е възползвал от тъгата на тези хора, тяхното безпаричие и очаквания, че ще открият някакъв занаят. Много противен случай. Това е схемата на измамата. Хора, които явно са финансово обезпокоени, търсят занаят, а той се възползва от това, с цел да натрупа пари. Хората, изправени пред невъзможност, заплащат. Ако за нас и вас тези пари не са нещо изключително, за хора, които нямат какво да ядат не е по този начин “, уточни прокурор Илиев.

По думите на наблюдаващият прокурор Димитър Костов потърпевшите от измамата са над 80 души на територията на цялата страна, само че доста от тях са в Пловдив. Именно сигнал на една от жертвите в Икономическа полиция – Пловдив дава началото на следствието против рецидивиста. Досъдебното произвеждане е формирано на 10 януари, разпитани са голям брой потърпевши.

„ Пострадалите лица най-трудно можем да установим, тъй като хората не подават сигнали. В техен интерес е неотложно, откакто открият данни за закононарушение, да алармират на полицията или прокуратурата. Обръщам се към хората и към тяхното съмнение към институциите – прокурорите безшумно и съзнателно си правят работа “, уточни Илиев и прикани още един път жителите да не се тормозят да оповестяват за закононарушения. Той добави, че от началото на годината има импортирани 231 досъдебни производства в съда, по част от които към този момент има постановени присъди.

Предстои през днешния ден следобяд от прокуратурата да изискат непрекъснат арест за 37-годишният мъж.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР