Арестите на активистите на ГЕРБ в Кирково през юли 2021

...
Арестите на активистите на ГЕРБ в Кирково през юли 2021
Коментари Харесай

МВР на Рашков не представило никакви доказателства за задържането на хората на ГЕРБ в Кирково пред съда


Арестите на деятелите на ГЕРБ в Кирково през юли 2021 година от лакеите на Бойко Рашков, по време на предизборната акция, са били противозаконни, тъй като РУ-Кирково и ОДМВР-Кърджали не са дали никакви доказателства за задържането на хората за 24 часа. Това са част от претекстовете на Администравния съд в Кърджали, който като касационна инстанция анулира полицейските заповеди за задържането на Хюсеин Садък, Митко Хатибов и Шукри Вели от община Кирково. Тримата бяха прибрани от полицията показно на 9 юли 2021 година и стояха 24 часа в ареста.

„ Директорът на Държавното горско стопанство и предприемачът, който се занимавал с дърводобив са арестувани. Има и още един, който е деятел на ГЕРБ. Тримата са арестувани – считано от през днешния ден ”, декларира тогава вътрешният министър Бойко Рашков.

„ Тримата сега са с полицейско задържане за 24 часа. Има досъдебно произвеждане, всичко е докладвано на съответната способена прокуратура и текат процесуално-следствени дейности ”, добавя Станимир Станев – шеф полицията. Твърденията на Рашков и пенсионерът Станев се оказват….кьорфишеци.

Ето какво написа в претекстовете си Административен съд-Кърджали: В случая не са показани никакви доказателства, че съществува възможност арестуваното лице да се укрие или да извърши закононарушение. Също по този начин, няма данни да са подхванати дейности по изясняване на условия, относими към присъединяване на лицето в закононарушение по чл.167, ал.3 от Наказателен кодекс (Купуване на гласове б.р) . При това състояние заповедта за налагане на насилствена административна мярка надвишава задачата на закона, заради събитието, че липсват данни, директни или косвени, за осъществено от жалбоподателя закононарушение, което да постанова задържането му за период от 24 часа.

С приложената мярка правото на лицето на свободно предвижване за 24 часа е безпричинно лимитирано, заради което задържането на съображение член 72, ал.1, т.1 от ЗМВР опонира на правилото на пропорционалност, открит в член 6 от Административнопроцесуален кодекс.

Оказва се, че арестите в Кирково са по заявителски материал-ЗМ, който обаче го….няма.

„ На последващо място, в наредбата на член 74, алинея 2 от ЗМВР са изброени реквизитите, които следва да съдържа писмената заповед, с която се постановява задържане на лицето на съображение член 72, алинея 1 от ЗМВР, като т. 2 изисква в нея наложително да бъдат посочени фактическите и правните учредения за задържането. Неспазването на това императивно открито обвързване за формата на административния акт от страна на полицейския орган, съставлява изключително значително процесуално нарушаване, което визира правото на отбрана на арестуваното лице и следва да се квалифицира като нарушаване на наредбите на член 146, т. 2 и 3 от Административнопроцесуален кодекс, което от своя страна обосновава незаконосъобразността на издадената заповед за задържане и е съображение за нейната анулация.

В заповедта за задържане е вписано основанието за издаването й – Защитена местност № ** от 08.07.2021 година за осъществено закононарушение по чл.167, ал.3 от Наказателен кодекс, само че посоченият в заповедта Защитена местност не е прибавен в преписката, нито по делото . Невъзможно е съдът да основе извод за правомерност на заповедта за задържане въз основа на посоченото в нея „ по отношение на формирано Защитена местност №** / 08.07.2021 година по разказа на РУ-Кирково … “, без този Защитена местност да е разполагаем по делото, пишат магистратите от Кърджали.

Любопитно е, че не съвещанието по делото не участва никой от РПУ-Кирково, като ответник, не се съставлява от юрист и не взема мнение по касационната тъжба.

Заради това Административният съд в Кърджали анулира като противозаконни заповедите за задържане на деятелите на ГЕРБ в Кирково и осъди ОДМВР-Кърджали да им заплати по 1270 лв.. на делото, както и юрисконсултско заплащане в размер на 100 лева в интерес на ОДМВР – Кърджали.

Решението на магистратите в Кърджали тотално опровергава изказванията на Бойко Рашков, който използваше Министерство на вътрешните работи като бухалка против ГЕРБ в изборите през юли и ноември. По разпореждане на Дамаджаната в цялата страна на полицейски гнет бяха подложени стотици кметове и деятели на ГЕРБ, които бяха арестувани пред особено извикани екипи на избрани малките екрани, държани за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи и освобождавани без обвинявания.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР