Арести за купуване на гласове след разследване на bTV в

...
Арести за купуване на гласове след разследване на bTV в
Коментари Харесай

След разследване на bTV: Ще останат ли за постоянно в ареста задържаните в Карнобат?

Арести за пазаруване на гласове след следствие на bTV в Карнобат.

Срещаме инцидентно мъж с прякора в Мечо в казино в Карнобат. Репортер на bTV под прикритие му споделя, че е партиен деятел и търси поддръжка за парламентарния избор. Мечо споделя по какъв начин е работил на предходни избори.

„ Давах листата с хората на индивида, който идваше при мен. Той ми даваше на мен 20 лева, а на хората – 50 лева Хората са удовлетворени на 50 лева и си гласоподават “, споделя Мечо.

Избирателите сигурно ще гласоподават с посочения номер, прибавя той. Мечо ни среща с другари и родственици в ромския квартал на града. Един от тях демонстрира подготвен лист с имена. Уточнява, че са го създали още за парламентарните избори на 4 април, само че нещо се объркало тогава и не им платили.

Ден по-късно Мечо ни среща с член на изборна секция в ромския квартал на Карнобат " Красно село ". Представя го като Тошо Гавроша - 40-годишен партиен деятел на разнообразни придвижвания.

Той твърди, че може да набере гласове, както и да опита да блокира машините за гласоподаване, с цел да се премине към избор с бюлетини.

„ На три секции имам хора. Значи най-малко 1000 лева аз ще ти взема. Може и да се усили. Ако намеря и хора, аз ще направя и лист. Ще диря един различен, той ще блокира машината с един милион късмет триумф. На него ще му хвърля 50 лв., стигат му “, споделя Гавроша.

Гавроша и Мечо упорстват за бързо разпределяне на парите, с цел да стимулират повече гласоподаватели. По думите им по този начин правели партиите, с които имали връзки.

На последваща среща Мечо прецизира броя. Вместо да получат пари двамата се сблъскват с камерата на bTV. Пред нея отхвърлиха да приготвят описи за пазаруване на гласове или да блокират машини.

Oще сутринта в изборния ден Мечо е арестуван, оповестиха от МВР-Бургас. След излъчването на репортажа са задържани още трима души, а от вкъщи им са конфискувани описи. Задържаните настояват, че са на покровители, само че лицата от описите не знаели за това, оповестиха още от Министерство на вътрешните работи.

Един от героите в репортажа – Тошо Гавроша, който даде обещание да блокира машина, е член на секцията, в която изборната машина не проработи. Отрече да има интервенция и съобщи, че още при идването ѝ е имало проблем и не е работела.

Късно нощес Тошко Гавроша е извикан на разпит в полицията, откакто завърши изборният ден. Днес документите на всички арестувани ще бъдат придвижени към прокуратурата. По-късно ще стане ясно дали ще останат за непрекъснато в ареста.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР