Арести след нападението над Паметника на съветската армия в София.

...
Арести след нападението над Паметника на съветската армия в София.
Коментари Харесай

Атака срещу Паметника на съветската армия: Четирима задържани и политически реакции

Арести след нападението над Паметника на руската войска в София . Четирима души бяха арестувани след следващата офанзива против монумента. Последваха и политически реакции.

Сигналът за напрежението постъпва нощес, малко преди среднощ, оповестяват от Министерство на вътрешните работи. Нападнат е и палатковият лагер на симпатизанти на „ Левицата “ и „ Възраждане “ в отбрана на паметника.

Извършителите са почитатели на „ Левски “

На място екипи на полицията откриват, че е потърпевша жена, а дамската ѝ чанта е била открадната. Констатирани са и вреди по монумента.

На видеа в обществените мрежи се виждат мъже, за които се твърди, че са почитатели на ФК „ Левски “, които чупят плочата с надписа на монумента и хвърлят димки през нощта.

 Посегателство против Паметника на Съветската войска Снимка: Ладислав Цветков

Агитката издига транспарант с надпис „ Демонтаж “. Мъже със сини шалчета изписват със спрей „ Искаме български монумент “. На място екипи на полицията откриват, че е потърпевша жена след изпръскване със спрей.

Задържаните са на 26, 33 и двама на 29 години. Единият от тях е престъпно проявен. Председателят на Националния клуб на последователите на „ Левски “ заяви с пост във Facebook, че не познава нападателите.

Изследват се благоприятни условия фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната изложба

„ Не, не зная кои са хората зад тази демонстрация и дали са левскари, само че ги приветствам откровено и се надявам, че са. МОЧА и останалите разделящи обществото комунистически знаци би трябвало да отидат при мавзолея на един от най-големите национални предатели Г. Димитров “, написа Степан Хиндлиян.

Съпредседателят на „ Левицата “ Мая Манолова изиска оставките на регионалния шеф, на кмета на София и на районния кмет на „ Средец “. „ Отговорността за вандалщината, която се реализира върху палатковия лагер, върху паметника на руската войска е резултат от техни подстрекаващи дейности през последните седмици “, сподели тя.

Този паметник е израз на националното ни угодничество, твърди някогашният зам.-председател на Съюз на демократичните сили Иван Сотиров

„ Призовавам водачите на политическите обединения, които стачкуват пред паметника, да съблюдават условията на закона. Те чудесно знаят, че след 22 часа не са позволени митингите “, разяснява и Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова насилието и омразата “ и назова случая проведена провокация.

Има решение на Столичния общински съвет за преместването на фигурите от паметника на друго място. А по отношение на строителната ограда, която би трябвало да се постави към монумента за сигурност – проектът е подготвен и импортиран в Столичната община.

Повод за това стана решението на държавното управление от предходната седмица да смени статута на паметника

„ Те имат настройката да го прегледат на свое съвещание във вторник, тъй че в случай че го получим във вторник или сряда, той ще бъде получен същия ден, в идващите дни - до края на идната седмица, може да бъде сложена оградата. Няма периоди за преместването на паметника “, изясни Трайчо Трайков, кмет на регион „ Средец “.

От регионалната администрация на София също осъдиха остро вандалския акт с позиция до медиите. А водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов назова нападателите „ млади дегенерати “'. „ Съвременните еничари няма по какъв начин да знаят, че тъкмо това са правили и техните прародители, еничарите от времето на Османската империя “, написа той.

Все още няма изясненост за периодите и финансовата страна на преместването

От националния клуб на последователите на „ Левски “ му дадоха отговор. „ Искаме да заявим на водача на партия „ Възраждане “, че да наричаш публиката на „ Левски “ еничари, надалеч не е потребно за политическата кариера, а и за здравето “, се споделя в тяхната позиция.

След нападението са формирани досъдебни производства за кражба и безчинство.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР