Арестът на Велико Желев ме изненада, защото големият проблем в

...
Арестът на Велико Желев ме изненада, защото големият проблем в
Коментари Харесай

Иван Шишков: Състоянието на пътищата е такова заради начина на възлагане и контрол

" Арестът на Велико Желев ме изненада, тъй като огромният проблем в строителството и нередностите в пътния бранш са на страната като възложител. Именно тя е позволила нелегално строителство при ремонтите на републикански пътища в интервала от 2018 до 2021 година, извършвайки главен ремонт, прикрит като настоящ. По този метод е нямало никакъв надзор. "

Това съобщи пред БНР служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков. Той уточни, че взаимните инспекции на Министерство на регионалното развитие с Министерство на вътрешните работи демонстрират и проблеми при строителството на автомагистралите, строени на по-ранен стадий - до 2016 година

" Нямаме разбор коя компания по какъв начин строи, само че секторите се строят от разнообразни компании, а имаме едни и същи резултати. Това значи, че има проблем във възлагането и контрола ", разяснява районният министър.

Той добави, че когато строителството е законно, има нужните строителни бумаги, контрол и лица, които носят отговорност. Така доста елементарно контролните органи могат да ревизират кой, по какъв начин и къде се е разписал, изключително дали материалите, вложени в автомагистралите, подхождат на изкискванията.

Регионалният министър приказва и за проблемите с инхаус поръчките за строителство на сектори от Автомагистрала „ Хемус “ и пътя Видин - Ботевград, предоставени през 2018-2019 година По думите му, в тази ситуация става дума за безконтролно дадени задатъци, в това число за сектори, за които е нямало подготвеност да се строят.

" Огромният проблем е, че са назначени строители, даден им е голям задатък, само че това е капан, в който попаднаха дружно с страната. В момента те желаят индексация на цените, които са дали преди инфлацията, само че няма по какъв начин да я получат в случай, че са взели големи задатъци. Трябва да построят каквото могат в границите на този задатък и по-късно да има предоговаряне на цени ", разяснява министърът.

„ Проверките и на северната скоростна дъга, и на Автомагистрала „ Тракия “ бяха подбудени от неприятното им положение “, сподели още в предаването арх. Шишков.

Когато за седма-осма година от стартирането в употреба на автомагистралите те са в такова неприятно положение и явно се нуждаят от главен ремонт, а не от настоящ, е редно да се вършат такива инспекции, настоя министърът на районното развиване и благоустройството. По думите му, секторът от Автомагистрала „ Тракия “ от Стара Загора до Ямбол сега придобива положението, в което беше преди две години правата от Чирпан до Стара Загора.

„ Състоянието на нашите пътища е такова, не тъй като не се поддържат, а тъй като са строени и ремонтирани по този метод в годините обратно. Правим инспекции, с цел да знаем какво е положението, какво да чакаме и по какъв начин да ги ремонтираме “, акцентира арх. Шишков.

Министърът увери, че има добър разговор с представителите на другите камари в строителния бранш, обратно на налаганите от избрани лица изказвания, че имало огромно напрежение в сектора. Той означи, че сега взаимно с тях се създават нови оферти за решение на казуса с установеното нелегално строителство, които да се предложат на новия парламент.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР