Арестът на студента Евгени Марчев на антиправителствения протест през лятото

...
Арестът на студента Евгени Марчев на антиправителствения протест през лятото
Коментари Харесай

Бруталният арест на студента Марчев е незаконен: Съдът

Арестът на студента Евгени Марчев на антиправителствения митинг през лятото на 2020 година е безусловно противозаконен. Той не дава отговор нито на стандарта за правда, нито на този за непроизволност като основополагащи правила при ограничение правото на независимост.

 

Това се схваща от решение на Административния съд - София град, с което се удостоверява сходно решение на първа инстанция от ноември 2021 година, оповестява Дефакто. Решението е дефинитивно и Министерство на вътрешните работи би трябвало да заплати 500 лв. разходи по делото.

 

Марчев беше задържан на 10 юли 2020 година, по време на първите вечери на антиправителствени митинги. Той беше арестуван и обичай зад колоните на постройката на Министерския съвет. След като беше освободен, той описа, че с изключение на побоя, който му е бил нанесен, служители на реда са подлагали на оскърбление арестувано момиче, което първо са влачили за косите, а откакто в следствие гръдта й се е оголила, са я снимали с телефоните си и са я галели по косата.

 

Впоследствие фрагменти с тези моменти бяха публикувани от особено основаната комисия в Народното събрание да проверява насилието на митингите. Прокуратурата обаче остана безучастна и не проверява дейностите на органите на Министерство на вътрешните работи. От самото ведомство отричаха да са превишавали пълномощията си.

 

Пoлицeйcкoтo нacилиe, yпpaжнeнo нa 10 юли 2020 година и съответната липса на реакция от страна на прокуратурата e измежду аргументите, зapaди кoитo пpaвocъдният миниcтъp Haдeждa Йopдaнoвa нacтoявa зa пpeдcpoчнo ocвoбoждaвaнe нa основния прокурор Ивaн Гeшeв oт пocтa му.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР