Арестът на бул. Г.М. Димитров №42 и арестът на ул.

...
Арестът на бул. Г.М. Димитров №42 и арестът на ул.
Коментари Харесай

Столичните арести отговарят на всички изисквания

Арестът на бул. " Г.М. Димитров " №42 и карцерът на ул. " М-р Г.Векилски " №2 дават отговор на изискванията за престояване на арестувани лица. Всички арестувани лица в двата ареста са сложени в идентични условия за престояване, които са нужни за поддържане на физическото и психическото им здраве, както и за уважаване на човешкото им достолепие. За това увериха от Областната работа " Изпълнение на наказванията " в София.

Килиите в арест " М-р Г. Векилски " №2 дават отговор на условията за минимална жилищна повърхност от 4 кв. м. за всяко арестувано лице и са оборудвани със независими кревати, железна маса и столове, както и железни шкафчета. Във всяка килия има по два прозореца, откъдето влиза дневна светлина. Те са укрепени със защитни решетки, които се демонтират през лятото, а през зимата достъпът до пресен въздух се реализира посредством железни клапи. Във всички килии има изкуствено осветяване - непрекъснато и аварийно. В килиите и общите пространства има непрекъсната циркулация на въздуха, обезпечена от аспирационна система.
Всички пространства разполагат със личен хигиеничен възел с течаща вода. Той е обособен от останалата част на килията със стена с височина 1,2 м. Подът е затрупан с теракотни плочки, а стените са облицовани с фаянсови плочки. Това разрешава хигиената в помещението да се поддържа на нужното равнище. Хигиената в килиите се прави от арестантите, на които се дават нужните средства за поддръжка - препарати, кофи, метли, парцали и други

Всяко арестувано лице разполага най-малко два пъти седмично с време за къпане. Всеки ден се обезпечава достъп до топла вода за хигиенизиране на пространствата и за пране на облекла и долни дрехи.

Всяко арестувано лице има право на храна - закуска, обяд и вечеря. В двата ареста тя се доставя три пъти дневно от Затвора - София. Храната е задоволителна по химически и калориен състав според таблици, които са одобрени от министъра на правораздаването и са съгласувани с министъра на опазването на здравето и министъра на финансите.

За потребностите на арестуваните лица в двата ареста има обособени лавки, в които е предоставена опция с персонални средства да пазарят хранителни и битови артикули по желание. Задържаните под стража лица могат да получават хранителни колета по време на рандеву, които могат да съдържат до 5 кг. хранителни артикули и до 5 кг. плодове и зеленчуци. Според нормативната уредба пратките се ревизират от надзорно-охранителния състав на ареста.

В двата ареста се обезпечава всекидневен престой навън на арестуваните лица денем. В ареста на ул. " М-р Г.Векилски " № 2 престоят навън се реализира в три обособени заграждения във вътрешния двор на ареста с директна слънчева светлина, пресен въздух и гимнастически уреди.

Задържаните под стража лица имат право на телефонни диалози сред 08:30 ч. и 17:00 ч. на избраните за задачата места - престой навън и арестните коридори.

Обискът на арестуваните лица и претърсването на пространствата се прави планово. Правят се изключителни инспекции единствено при съмнения за неразрешени предмети. Обискът на арестуваните лица се прави от чиновници от същия пол по метод, който не уронва достолепието на арестуваните.

Към двата ареста има медицински център, който обезпечава здравна помощ за всеки арестуван. Той включва шеф, който се намира в ареста на ул. " М-р Г.Векилски " №2, доктор ординатор, отговарящ за арестуваните лица в ареста на бул. " Г.М.Димитров " № 42, доктор по дентална медицина, който обслужва арестуваните лица от двата ареста, фелдшер и здравна сестра.

Към Медицинския център са привлечени и външни специалисти-консултанти: невролог, кардиолог и кожен лекар. Те правят съвещания на място, без да е належащо в допълнение извеждане на арестуваните лица.

Всяка седмица се прави амбулаторен медицински обзор на арестуваните. В случай на неотложност той се прави неотложно. При нужда арестуваните лица се настаняват за лекуване във външни болнични заведения.

Всяка тъжба на арестувано лице се ревизира от горестоящия административен началник. За последните шест месеца в ареста на ул. " М-р Г.Векилски " №2 са постъпили 109 тъжби и сигнали единствено от три арестувани лица с искания по отношение на битовите условия в ареста.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР