Арестът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов

...
Арестът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов
Коментари Харесай

На първа инстанция: Арестът на Борисов е незаконен

Арестът на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов е противозаконен. Това реши Софийският областен съд на първа инстанция.

Според съда Главната дирекция „ Национална полиция ” би трябвало да заплати на Борисов 310 лв. поради разноските, които е направил по делото.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен период.
В профила си в обществените мрежи Борисов благодари на съда и съобщи: „Няма никой над закона“.


В решението си арбитър Николай Урумов от Софийския областен съд показва, че в заповедта за арест липсват наложителни реквизити, както и годни данни за осъществяване на закононарушение.

Съдия Урумов прави и разбор на досъдебното произвеждане по случая. Според него разпитаният като очевидец министър председател Кирил Петков не е показал по никакъв метод, че е бил очевидец на закононарушения или че знае съответни обстоятелства, които са съотносими към осъществено закононарушение от Бойко Борисов.

По делото е разпитан и чиновник на Васил Божков. Той не е обяснил в показанията си, че е бил очевидец по какъв начин Божков дава пари на Борисов, нито е удостоверил, че предприемачът е бил изнудван от някогашния министър председател.

Съдът отбелязва още, че при обиска в дома на Борисов не са открити никакви доказателства, съотносими към предмета на делото. Именно резултатите от претърсването за следващ път потвърждавали данни за липса на осъществено закононарушение.

Съдът присъди още Главна дирекция „Национална полиция“ да заплати разноските по делото за юрист в размер на 300 лв., както и държавната такса по делото в размер на 10 лв..

Решението провокира остра реакция от страна на ГЕРБ. В Народното събрание Десислава Атанасова прикани министър председателят да понесе отговорност и да подаде оставка, а младежи от партията излязоха на митинг пред постройката на Министерство на вътрешните работи и също желаеха оставки – на вътрешния министър Рашков и на министър-председателя Петков.

На 17 март водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и някогашният шеф на пресслужбата на Борисов Севделина Арнаудова бяха арестувани за 24 часа в ареста, а на идващия ден бяха освободени, като не им бяха повдигани обвинявания.

Борисов, Арнаудова и Горанов бяха отведени във връзка формирано произвеждане за изнудване, обвързвано с предприемача Васил Божков, който е разследван по доста обвинявания и сега се укрива в чужбина.
Адвокат Менко Менков внесе тъжби против задържането им. На 28 март тримата бяха разпитани пред прокурор и следовател.
От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че основната дирекция „ Национална полиция “ ще апелира решението в планувания от закона 14-дневен период. От дирекцията прецизират, че няма да разясняват невлезли в действие правосъдни решения.

Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР