Арестът на бития студент от протестите през лятото на 2020

...
Арестът на бития студент от протестите през лятото на 2020
Коментари Харесай

Пробив! Арестът на бития студент от лято 2020 е незаконен

Арестът на бития студент от митингите през лятото на 2020 година Евгени Марчев е противозаконен, разгласи Софийкият областен съд. А за пробива се похвали юриста на момчето - ексдепутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов. 

След 16 месечни старания, включващи и две видеотехнически експертизи СРС разгласи заповедта за задържане на Евгени Марчев за незаконосъобразна, заяви той във фейсбук профила си той.

" Процесното задържане на Евгени Марчев не покрива нито стандарта за правда, нито този за непроизволност, като основополагащи правила при ограничване правото на независимост ", написа в решението на съда. 

Заповедта е издадена на 11 юли 2020 година от Стоилко Георгиев Стоилков - ОР при 03 РПУ в София, на съображение на член 72, алинея 1, т.1. от Закона за Министерство на вътрешните работи.

" Тя не съдържа освен ясни, само че и никакви в действителност учредения, относими към държанието на Евгени Евгениев Марчев по отношение на формираната полицейска кореспонденция. По силата на т. 5, параграф 2 от Европейска конвенция за правата на човека, на всяко задържано лице би трябвало да бъдат обявени на понятен за него език главните правни и в действителност учредения за ареста му по този начин, че да може - в случай че сметне за уместно - да оспори законността на ареста пред съда ", написа още в решението. 

То може да се апелира в 14-дневен период в Административния съд в София.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР