Арестът миналата седмица на Сетимо Минео, приемник на починалия бос

...
Арестът миналата седмица на Сетимо Минео, приемник на починалия бос
Коментари Харесай

Коза ностра преживява трудни времена

Арестът предходната седмица на Сетимо Минео, правоприемник на умрелия необут Тото Риина, нанесе тежък удар на сицилианската мафия Коза ностра, която се пробва да се реорганизира след бруталното ръководство на "корлеонците ", изясни шефът на службата за битка с мафията в Италия.

Коза Ностра претърпява сложни времена, твърди генералът от карабинерите Джузепе Говернале, който управлява Дирекцията за следствие на мафията. Според него сицилианската мафия "даже не управлява напълно наркотрафика на острова, а е принудена да се съюзи с Ндрангета (калабрийската мафия) за доставките ".

Затова тя се пробва да се реорганизира и за задачата през май избра "чичо Сетимо " да размени висшия лидер на Коза ностра Тото Риина, който умря в пандиза предходната година. Изборът му се състоя на скрито съвещание на Купола, комисията от мафиотски босове, които наблюдават за спазването на разпоредбите и споразумяване на другите разногласия сред семействата. Според следователите това е била първата среща от този тип след арестуването на Риина през 1993 година

Тя е била проведена, с цел да бъдат определени новите водачи на "Октопода " и да се реорганизират дейностите му в наркотрафика и онлайн залаганията. "Сетимо Минео е лидерът на един от петнайсетте мафиотски клана в провинция Палермо, като всеки клан включва две до четири семейства. Други четирима водачи на кланове бяха арестувани с него, както и всякакви водачи на семейства, тъй че това е значимо ", споделя военачалник Говернале. Според националния прокурор по каузи против мафията Федерико Кафиеро де Рао, Сетимо Минео е бил определен, тъй като този 80-годишен бижутер е бил най-възрастният - справедлив аршин, който цели да се избегне конкуренция сред мафиотските босове. Той също така е описван като харизматичен човек и ловък медиатор.

Според шефа на службата за битка с мафията обаче този избор демонстрира също, че Коза ностра още веднъж е поета от палермците след ръководството на Риина, който произхождаше от градчето Корлеоне, на 60 км южно от Палермо. "Коза ностра постоянно е имала лидер от Палермо и когато корлеонците поеха контрола, настъпи интервал на тежки спорове. Някои мафиоти избягаха, само че към този момент стартират да се връщат, защото корлеонците към този момент не управляват Коза ностра ", изяснява той. "Корлеонският интервал стартира в края на 60-те години с Лучано Лиджо и учениците му Тото Риина и Бернардо Провенцано (двама от историческите водачи на Коза ностра - б.ред.). Тези жадни за власт и подготвени на всичко корлеонци хванаха палермските мафиоти неподготвени. Те ги нокаутираха с невероятна смелост и принуждение ", напомня той.

"Това провокира късо съединяване в активността на Коза ностра. Работата не е там, че палермците са били срещу насилието. Мафията използваше насилието премерено и точно, както хирург употребява скалпела си, от време на време с някои изстъпления, само че ожесточеността на корлеонците беше нещо необикновено даже за другите босове ", счита военачалник Говернале. Италия обаче бе сюрпризирана от избора на "чичо Сетимо ", защото медиите постоянно представяха за правоприемник на Тото Риина различен исторически лидер, 56-годишният Матео Месина Денаро, който се укрива от 25 години. Неспирното гонене на Денаро и обкръжението му обаче отслаби неговия лагер, твърди шефът на службата антимафия. "Той беше значим детайл от мафията през 80-те и 90-те години. Сега би трябвало да потвърждава способността си да е значим от оперативна позиция. Коза ностра е на светлинни години от това да преглежда Матео Месина Денаро за собствен лидер ", счита Говернале.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР