Арестът ми е абсурден, защото задочно да бъда арестуван е

...
Арестът ми е абсурден, защото задочно да бъда арестуван е
Коментари Харесай

Христо Грозев: Да бъда арестуван задочно е ефективно колкото задочно да бъда отровен


Арестът ми е неуместен, тъй като задочно да бъда задържан е тъкмо толкоз дейно, колкото задочно да бъда токсичен. Това съобщи пред bTV журналистът и началник на плана Bellingcat Христо Грозев, откакто през вчерашния ден стана ясно, че Лефортовският съд в Москва му е задочно наложил мярка за неотклонение задържане под стража.

" Този натрапен арест е дал пояснение и светлина и за повода, по която бях включен в лист за интернационално търсене предходната година, защото става дума за едно и също обвиняване - че съм оказал помощ на съветския публицист Роман Доброхотов, който повече от 5 години сътрудничеше на Bellingcat и разгласява доста от проучванията, които сме създали дружно. Помогнал съм му да напусне страната през границата към Украйна ", изясни Грозев.

Той уточни, че в действителност през юли 2021 година в дома на Роман Доброхотов в Москва е осъществен обиск, като са му били отнети паспортите, компютърът и телефонът, както и телефонът на брачната половинка му. Два дни по-късно Доброхотов съумял да премине границата, с цел да избегне арест и най-вероятно сполетялото доста други негови сътрудници, в това число Владимир Кара-Мурза, който преди дни е получил присъда от 20 години затвор.

" Така че, упрекнат съм за това, че съм оказал помощ на сътрудник публицист да напусне страната ", заключи Христо Грозев.

За да не основава проблеми на Роман Доброхотов, против който се води наказателно дело, на въпрос дали и направил това, в което го упрекват, Грозев отговори уклончиво, че би оказал помощ на всеки публицист в такава обстановка. Той сподели още, че при започване на февруари Русия е подала искане за ареста му до няколко другарски страни, които в показаните в съда документи не са конкретизирани, само че несъмнено пътуването му по света ще бъде лимитирано.

Самият Грозев за последно е бил в Русия през 2016 година, когато на излизане от страната му е бил комплициран черен щемпел и е бил осведомен, че повече не може да се върне там.

Помолен да разяснява изказвания на западни медии за проект за бягство на съветския президент Владимир Путин, един от които е обвързван с Венецуела, Христо Грозев съобщи: " Със сигурност има няколко резвервни проекта. Венецуела е една от страните, през вчерашния ден даже приказвах с някогашни дипломати от Венецуела, които също са чули. Но мисля, че не сме на този стадий. Ако в действителност украинската контраатака даде тези резултати, които чакаме, тогава е доста евентуално да забележим такова бягство. Защото, в случай че той остане в Русия при загуба на войната, неговата орис няма да е доста друга от тази на Чаушеску. "

Разследващият публицист показа в резюме и детайлности за ново следствие, в което взе участие, обвързвано индиректно и с България. По думите му са събрани данни, че зад най-голямата спортна стратегия на Русия, обвързвана с организирането на огромното автомобилно съревнование Silk Way Rally, стои интервенция на съветските секрети служби. Грозев добави, че ръководителят на интервенцията Булат Ямборисов има доста огромен парцел на начето Черноморие, който е допустимо да е употребен от съветските служби като логистичен център.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР