Арестант е бил държан 24 часа в районното управление във

...
Арестант е бил държан 24 часа в районното управление във
Коментари Харесай

В ареста във Велинград: мъж е държан гладен. Той си го върна и осъди МВР

Арестант е бил държан 24 часа в районното ръководство във Велинград, без да му бъде дадена храна и осъди Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик да му заплати алегорично обезщетение от 1 лев.

Мъжът е завел иск по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) за нелегално задържане и за това, че не му е дадена храна в арестното помещение, заяви lex.bg.

Той е бил задържан за 24 часа на 9 април предходната година за дейности, който той твърди обаче, че не е направил. Освен това бил държан
без храна до приключването на 24-часовия период
за задържане, което е в нарушаване на Инструкция на вътрешния министър, съгласно която на всеки арестуван се раздава храна за закуска, обяд и вечеря.

Административният съд в Пазарджик отхвърля първия иск на мъжа за противозаконното му задържане, като изяснява, че заповедта е била законно издадена от младши контрольор и не е била обжалвана от арестувания.

Съдът напомня, че отговорността по ЗОДОВ поражда при незаконосъобразен акт, деяние или безучастие по административна активност, които са били анулирани и има
причинна връзка сред тях и нанесената щета.
„ В съответния случай несъмнено е открито по делото, че липсва един от детайлите на фактическия състав за осъществяване на отговорността – незаконосъобразен акт, деяние или безучастие по административна активност, анулирани по подобаващ ред и в този смисъл искът се явява безпочвен и следва да бъде отритнат “, се споделя в решението на съда.

Той обаче намира за състоятелен втория иск на арестанта за това, че е оставен гладен, до момента в който е арестуван, в нарушаване на инструкцията на вътрешния министър.

„ Видно от признатите копия от 2 страници от „ Книга арестувани лица 24 часа “ няма отразяване с лицето да е реализирано рандеву с близки и приемане на храна от тях, надлежно да е предоставена храна по открития за Министерство на вътрешните работи ред. Несъмнено е налице незаконосъобразно безучастие по административна активност от страна на чиновници на РУ-Велинград, с което е нанесена щета на ищеца – лишен е от храна, който факт е задоволителен да се одобри съществуването на вредоносен резултат. Несъмнено е налице и причинна връзка сред бездействието и вредата. Затова този иск като състоятелен следва да бъде почетен “, написа съдът.

Затова ОД на Министерство на вътрешните работи Пазарджик е наказана да заплати алегорично обезщетение от 1 лев за неимуществени вреди на арестувания, както и разноските по делото от 405 лв.. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР