Арест на българин у нас, след като Америка поиска екстрадирането

...
Арест на българин у нас, след като Америка поиска екстрадирането
Коментари Харесай

Приятелката на Желяз, арестуван по искане на американски прокурори, проговори за работата му в Сирия

Арест на българин у нас, откакто Америка изиска изгонването му. Желяз Андреев е зад решетките от два дни с прокурорска мярка за 72 часа. Предисторията на ареста е, че Желяз Андреев дружно с приятелката си Милена идва в родния си град Добрич, с цел да изкарат празниците с родителите му, написа Блиц.

В събота Желяз е извикан за информация сякаш за ПТП. Отива, само че е арестуван с искане за екстрадиция в Съединени американски щати, по тази причина че търгувал със сирийските авиолинии като чиновник на компания, която е напуснал преди две години, оповестява Нова телевизия. 

Обвинението за Желяз е за това, че е контрабандист и е „ заговарял против Съединени американски щати ”, съобщи юристът му.

„ Сирийските авиолинии не са компания, която той е намерил самичък, даде му се подготвена. Аз работех два месеца преди него в същата компания. Много добре си припомням по какъв начин стартира той, сътрудниците му, по какъв начин се образуваха техните портфолиа от компании. Убедена съм, че Сирийските авиолинии не са компания, която той самичък си е избрал да работи, и да бъде в контакт ”, сподели приятелката на Желяз, Милена.

„ Доколкото  ми е известно, шефовете на сдружението излежават двугодишни присъди в Съединени американски щати, като от известно време Желяз попада в черен лист, който е оповестен в интернет и се поддържа от федералното държавно управление на Щатите. Списъкът засяга лица, които или са нарушители, или са уличени в подпомагане на сходни групи. Миналата седмица Желяз пристигна при мен да почистим този проблем. В момента се намира в ареста ”, добави юристът му.

„ Установено е от доказателствата, които сътрудниците от Щатите са ни пратили, че става въпрос за осъществяване на покупко-продажби в интервала от юни 2013 до 2015 година от няколко лица, измежду които е и българският жител, който сме задържали. С елементи за самолети, със сирийски субекти, за които обаче, има влезнал в действие закон за ембарго. Предстои екстрадиционна процедура ”, сподели представителят на основния прокурор, Румяна Арнаудова.

Какво следва оттук насетне? Най-вероятно съдът в Добрич ще би трябвало да гледа настояването на ВКП за задържането на Желяз Андреев за 60 дни в ареста, за уточняване на детайлите по възможната му екстрадиция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР