Арендаторите, които не се издължават на собствениците на земя, да

...
Арендаторите, които не се издължават на собствениците на земя, да
Коментари Харесай

Кметове предлагат некоректните арендаторите да не получават субсидии

Арендаторите, които не се издължават на притежателите на земя, да не получават дотации. Предложението е на кмета на Дългопол и е отправено към законодателите, с вярата, че те ще го вземат поради при разискването на Закона за собствеността и използването на земеделските земи.

Проблемът е в това, че законът има пропуск, тъй като, в случай че едрият арендатор е наел държавни или общински земи, той няма право да ги съобщи за подкрепяне и да получи дотации за тях, в случай че не си е изплатил съответните такси, които дължи за тях. Ако е наел обаче земята от частно лице, може да не му заплаща и има право да си получава дотации, сподели кметът на Дългопол Георги Георгиев :

Основният проблем е, че хората гледат какво ще получат, а не гледат по какъв начин се скапва договорът. Когато арендаторът е правилен – проблем няма, само че когато не е, общоприетото повреждане на контракта е три месеца след довеждане докрай на стопанската година, т.е – притежателят на земята не получава в най-лошия случай две  ренти, т.е. за две следващи икономически години. А през това време пък арендаторът има право след документите да очертае земите си и да получи за тях дотации, без да е платил. В този член 37, в който ние предлагаме смяна, има две точки и написа по този начин: В съглашението вземат участие ползватели, които са изплатили отговорностите си за предишни икономически години, в остарелия член е – за земите по член 37 и за земите от Държавния общински аграрен фонд, т.е страната и законът по някакъв метод са защитили Държавния общински аграрен фонд. Ние предлагаме на Народното събрание да прегледа и да одобри тази корекция, че в случай че не са изплатени дължимите наемни вноски към физически и юридически лица, също няма право арендаторът да обрисува тези ниви и надлежно да получава дотации. Има отново специфичност – защото информацията за платилите към страната и общината рентни вноски се получават от Общинска работа „ Земеделие “ – за държавните, и от Общината за общинския аграрен фонд. За частните ние предлагаме да става с декларация по пример, която ще се дава от Областната земеделска работа, като тук към този момент и физическите, и юридическите лица получават по-бързо законово съображение да влияят върху нередовните арендатори, сподели Георгиев. Товаозначава, че с цел да има право един арендатор да съобщи земите си за подкрепяне, за субсидиране, той би трябвало да подаде декларация, че е изплатил всички дължими вноски към частни лица, чиито земи е наел.

В звуковия файл можете да чуете роман от първо лице на пострадала от неточни арендатори от Стара Загора и изявление на Веселина Миланова с Георги Георгиев. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР